Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čínske e-bicykle zvyšujú dopyt po olove
Zdielať na
Zahraničie

Čínske e-bicykle zvyšujú dopyt po olove

Zdroj: Christopher

Milióny Číňanov jazdí po uliciach na e-bicykloch, ktoré využívajú batérie.

V Číne jazdia milióny ľudí na takzvaných e-bicykloch poháňaných batériami. Vedie ich k tomu rastúca cena benzínu a fakt, že tieto bicykle sú rýchlejšie, výkonnejšie a vzhľadovo atraktívnejšie.

K výrobe batérií, ktoré Číňania využívajú, potrebujú  tále viac olova. Pre priemysel s olovom je to potešiteľné, pretože to ovplyvňuje dopyt po tomto kove. Jeden e-bicykel sa v tomto smeru rovná jednému autu.

Ak je e-bicykel vybavený štyridsaťosem voltovou batériou, na jej výrobu je potrebných desať kilogramov olova, teda množstvo, ktoré využíva stredne silný hybridný automobil napríklad typu Toyota Camry. Životnosť týchto batérií je asi rok.

„Bicykle, na ktorých Číňania jazdia, spotrebujú veľké množstvo olova," povedal Huw Roberts z firmy CHR Metals Ltd. Podľa jeho odhadov minulý rok bicykle spotrebovali 400-tisíc ton olova. Záujem výrobcov je príčinou rastúcej ceny olova, ktorá tento týždeň dosiahla 3 835 dolárov za tonu. Olovo je hviezdou londýnske burzy zaoberajúce sa obchodovaním s kovmi, pretože jeho cena minulý rok stúpla o 130 percent.

V Číne sa minulý rok pre e-bicykle vyrobilo 19 miliónov batérií a tento rok by toto číslo mohlo byť ešte o 30 percent vyššie. Produkciou sa zaoberá asi 300 podnikov a najčastejšie Číňania používajú batérie s napätím 36 voltov.

Bicykle so silnejšími batériami sa však nepáčia mnohým čínskym mestským úradom a v niektorých mestách ich zakázali. Takto výkonné bicykle totiž dosahujú rýchlosť až 60 kilometrov za hodinu, čo môže ohroziť ostatných účastníkov dopravy.  

Zdielať na

Najčítanejšie správy