Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Izraeli rastie počet odporcov vojenskej služby
Zdielať na
Zahraničie

V Izraeli rastie počet odporcov vojenskej služby

Zdroj: James Emery

Stále viac Izraelčanov odmieta prijať povinnú vojenskú službu.

Pre mnohých je zradkyňa, zbabelkyňa a príživníčka. Avšak sedemnásťročná izraelská odporkyňa vojenskej služby Saar Vardiová hovorí, že pokiaľ by viac ľudí zmýšľalo ako ona, bol by Blízký východ omnoho pokojnejší, uviedla agentúra Reuters.

Vardiová je súčasťou rýchle rastúcej skupiny mladých Izraelčanov, ktorí  odmietajú prijať povinnú vojenskú službu. Robia to na protest proti izraelskej okupácií palestínskych území či kvôli minuloročnej nepopulárnej vojne v Libanone.

Armádne štatistiky ukazujú, že počet mladých ľudí, ktorí nenastúpia na vojenskú službu, v posledných rokoch stúpa.

"Ľudia o mne hovoria ako o zradkyni a kritizujú ma, že nie som ochotná svojej krajine, ktorá mi toho toľko dala, nič vrátiť," hovorí Vardiová. "Ja však viem, v čo verím. Keby naozaj každý videl veci spôsobom, ako sa na ne pozerám ja, potom by sme armádu nepotrebovali," dodává.

Väčšina izraelských mužov musí v armáde slúžiť tri roky, pokiaľ nepreukážu, že sú fyzicky či psychicky nespôsobilí pre boj, alebo že pochádzajú  z ultraortodoxného prostredia. Ženy slúžia dva roky.

Až donedávna bolo vyhýbanie sa vojenskej službe v štáte, ktorý sa zrodil z vojny a je v neustálom konflikte so svojimi arabskými susedmi, tabu.
Trend vyhýbať sa odvodu vyprovokoval preto debatu v izraelských médiách a vláda sľúbila nápravy.
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy