Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rakúsky parlament rokoval o prisťahovalectve
Zdielať na
Zahraničie

Rakúsky parlament rokoval o prisťahovalectve

Zdroj: ČTK/AP/Reinhard Hoermandinger

Prípad päťnásťročného kosovského dievčaťa Arigony Zogajovej, ktorá sa pred hroziacou deportáciou skrýva a hrozí samovraždou, sa dnes dostal až do rakúskeho parlamentu.

Prípad päťnásťročného kosovského dievčaťa Arigony Zogajovej, ktorá sa pred hroziacou deportáciou skrýva a hrozí samovraždou, sa dnes dostal až do rakúskeho parlamentu.

Jeho mimoriadne zasadnutie k problematike azylovej a prisťahovaleckej politiky bolo totiž do značnej miery vyvolané práve osudom tejto školáčky, ktorému sa v posledných dvoch týždňoch dostalo nebývalej širokej mediálnej pozornosti.

Potom, čo po mnohých odvolaniach a viac než päťročnom pobyte v hornorakúskom Frankenburgu padlo v septembri definitívne zamietavé rozhodnutie poslednej súdnej inštancie k žiadosti Zogajových o azyl, bolo nariadené vyhostenie celej rodiny späť do Kosova. Arigona utiekla a z úkrytu pohrozila - najprv písomne a potom i na videonahrávke - samovraždou, pokiaľ bude k návratu do vlasti nútená.

Jej matka sa z toho zrútila a je v nemocnici, zbytok rodiny bol deportovaný. Dnes krátko pred parlamentnou schôdzou bolo oznámené, že je známe miesto jej pobytu – skrýva sa na jednej fare a osobne sa s ňou už vraj dokonca stretol hornorakúsky hejtman Josef Pühringer.

Mimoriadne zasadnutie parlamentu, ktoré sa uskutočnilo na žiadosť strany Zelených, neprinieslo nič iného než opakovanie postojov, ktoré boli v posledných dňoch už mnohokrát publikované. Opozičný Zelení využívajú prípad k útokom na vládu a predovšetkým ľudoveckého (ÖVP) ministra vnútra Günthera Plattera a požadujú dokonca ministrovu demisiu.

Okrem toho žiadajú zmenu príslušných zákonov tak, aby po určitej dobe pobytu v krajine získali žiadatelia o azyl automaticky právo na povolenie pobytu.

Z obrovskej mediálnej kampane, ktorá sa okolo prípadu rozpútala a ktorá hrala všemožne na city občanov, ťažia najmä Zelení. ÖVP kritiku odmieta a bráni sa tým, že v prípade Arigony i všetkých ďalších vyhostených osôb sa postupovalo presne podľa platných zákonov a v súlade s rozsudkami nezávislých súdov.

Varuje pred výnimkou pre Arigonu, pretože by podľa ľudovcov vyvolala lavínu podobných pokusov o citové vydieranie úradov, i pred všeobecným uvoľnením predpisov, ktoré by prinieslo legalizáciu pobytu pre desiatky tisíc ilegálnych prisťahovalcov.

Príznačná pre nečakaný dopad kampane okolo Arigony je i zmena postoja niektorých médií.

Napríklad bulvárny denník Kronen Zeitung, ktorý dlhodobo útočí proti prisťahovalcom, sa v prípade Arigony pridal k srdcervúcemu popisu bezprávia, akého sa na tejto obľúbenej dievčine dopúšťajú orgány štátnej moci.

Len máloktorí z komentátorov sa zatiaľ odvažujú klásť otázku, prečo bolo z tisícky iných vybrané pre mediálnu kampaň práve toto dievča, a nie napríklad mladý Nigerijec, ktorý sa pred niekoľkými dňami pokúsil uniknúť deportácii tým, že si vrazil nôž do brucha.

Zdielať na

Najčítanejšie správy