Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SR pomohla vystavať v Srbsku domy
Zdielať na
Zahraničie

SR pomohla vystavať v Srbsku domy

Zdroj: SITA/Pavel Urban

V srbskom Temerine neďaleko Nového Sadu bolo postavených niekoľko domov pre staršie a osamelé osoby. Slovenská republika poskytla na výstavbu niekoľko miliónov.

Päť domov pre staršie a osamelé osoby odovzdali v utorok do užívania v srbskom mestečku Temerin neďaleko Nového Sadu. Projekt v hodnote viac ako osem miliónov korún bol financovaný najmä z prostriedkov rozvojovej pomoci SR.

Realizátorom projektu zo slovenskej strany bola Adventistická agentúra pre rozvoj a pomoc - Adra Slovensko. Bytovky slávnostne odovzdala do prevádzky štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných veci SR Oľga Algayerová.

Domy, z ktorých každý ma rozlohu 130 metrov štvorcových, pozostávajú zo štyroch garsónok a spoločenskej miestnosti a bude ich využívať 40 starých a osamelých ľudí z Temerina. Cieľom projektu bolo, aby starší ľudia, ktorí nemajú zabezpečenú dostatočnú opateru, posledné roky života strávili v príjemnom prostredí a medzi svojimi známymi.

V malých domoch dedinského typu budú mať zabezpečenú sociálnu a zdravotnú pomoc. Projekt Rozšírenie sociálnej dediny sa realizoval jeden rok. Pozemky, infraštruktúru a menšiu časť prostriedkov zabezpečili v Temerine, slovenská strana poskytla sedem miliónov korún na samotnú výstavbu domov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy