Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre šudentov Gaza pasca, Gaza hrob
Zdielať na
Zahraničie

Pre šudentov Gaza pasca, Gaza hrob

Zdroj: search.creativecommons.org

Je uzavretie hraníc kolektívnym trestom? Vraj je to bezpečnostné opatrenie. Znamená to uväznenie v krajine, kde kolabuje ekonomika a zvyšuje sa počet raketových útokov, a zaradenie na listinu čakateľov, ktorí chcú vycestovať napríklad za štúdiom a ktorých počet prevýšil 6-tisíc.

Dvadsaťdvaročný palestínsky študent Chálid Mudallal si v júni z Európy odskočil do pásma gazy. Chcel sa tam oženiť so snúbenicou Duou a vziať ju potom späť do Británie, kde mal na Bradfordskej univerzite doštudovať odbor obchodný management. Namiesto toho sú však obaja stále v pásme, pretože Izrael z odtiaľto nepustí nikoho, kto nezíska zvláštne povolenie, napísala agentúra Reuters.

Týždeň po Chálidovom príchode začali v pásme boje medzi radikálnym Hamasom a umiernenejším Fatahom. Zvíťazil Hamas, ktorý preklamuje zničenie Izraela. Židovský štát uzavrel priechody, takže dostať sa k medzinárodnému výstupu v Izraeli je teraz takmer nemožné. "To, že sme tu zavretí, mi hrozne komplikuje život. Potrebujem sa vrátiť k tomu, čo som si tam (v Európe) vybudoval," sťažuje sa Chálid.

Zatiaľ Izraelčania pustili z pásma len hŕstku tých, ktorí študujú na univerzitách v Európe či Blízkom východe. Povolenia sú vydávané len výnimočne a čakacie doby sú dlhé. Niekoľko stoviek študentov z Gazy preto muselo na tento rok na štúdium zabudnúť. "Gaza ako pasca" Ja by som povedal Gaza ako hrob," usudzuje osemnásťročný Talál Muhammad, ktorý chcel tento rok odísť študovať do Káhiry.

Mudallal však nemieni nečinne čakať a obrátil sa na izraelskú skupinu pre ochrnau ľudských práv Giša. Ta požiadala izraelský najvyšší súd, aby Mudallalovu žiadosť urýchlil, ale nepochodila. Jej riaditeľka Sari Bashiová zistila, že Mudallal má číslo 4 834 na zozname 6-tisíc žiadateľov. Podľa doterajšieho tempa to znamená, že sa skôr ako za dvadsať mesiacov z pásma nedostane.

Palestínčania márne poukazujú na to, že uzavretie hranice je nespravodlivým kolektívnym trestom. Izrael ale označil pásmo za nepriateľské územie a akékoľvek opatrenia považuje za bezpečnostne potrebné. Tým skôr, že raketové útoky radikálov neprestávajú.

Napätie medzi Hamasom a Fatahom trvá, ekonomika kolabuje, takže miera nezamestnanosti v pásme stúpla na 80 percent. Odišli všetci, komu as podarilo zohnať patričné dokumenty, ostatní snívajú o úteku.

Islamská univerzita v Gaze o Chálidovi vie a požiadala ho, či by nechcel čakanie na doklady stráviť výukou obchodu a managementu. Palestínec to prijal, pretože aspoň "odovzdá nadobudnutú skúsenosť ostatným", ako sám hovorí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy