Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vyhlásili Nobelovú cenu za fyziku
Zdielať na
Zahraničie

Vyhlásili Nobelovú cenu za fyziku

Zdroj: Lia Sterkenburg/ilustračné

Nositelia Nobelovej ceny za fyziku prišli na svoj objav nezávisle.

Ich objav, na ktorý prišli nezávisle od seba, využívajú na svojich počítačoch a digitálnych prehrávačoch hudby milióny ľudí po celom svete. Priniesol im tiež mnoho prestížnych cien. Francúzsky fyzik Albert Fert (69) a jeho nemecký kolega, rodák z Plzne Peter Grünberg (68) objavili v roku 1988 efekt mimoriadne veľkého magnetického odporu (GMR), ktorý umožňuje miniaturizáciu pevných diskov počítačov a jednoduché čítanie dát. Za svoj objav dnes získali Nobelovú cenu za fyziku za rok 2007.

Ako prvý prihlásil svoj objav na patentovanie Grünberg, ktorý si vraj hneď uvedomil, aké má gigantická magnetorezistencia praktické využitie. Narodil sa 18. mája 1939 v Plzni. Po vojne bol ako príslušník nemeckej menšiny z vtedajšieho Československa vysídlený. O fyziku sa vraj začal zaujímať preto, že sa chcel dozvedieť, ako je možné, že planéty obiehajú okolo Slnka.

Grünberg vyštudoval gymnázium v hesenskom Lauterbachu, potom fyziku vo Frankfurte nad Mohanom, na Technickej univerzite v Darmstadtu a v rokoch 1969-1979 i na univerzite v kanadskej Ottawe. V roku 1984 bol habilitovaný na univerzite v Kolíne nad Rýnom, začiatkom 90. rokov sa stal mimoriadnym profesorom. Od roku 1972 pôsobí vo výskumnom centre v západonemeckom Jülichu.

Pred tromi rokmi síce odišiel oficiálne do dôchodku, v skutočnosti však naďalej pokračuje vo svojej vedeckej práci. Grünberg je nositeľom mnohých medzinárodných vedeckých ocenení - minulý rok ho napríklad Európska komisia a Európsky patentový úrad vyhlásili Európskym vynálezcom roka. Je ženatý a má tri dospelé deti. Žije v Jülichu, vo voľnom čase vraj športuje a venuje sa klasickej hudbe.

Otec dvoch detí Albert Fert sa narodil 7. marca 1938 v Carcassonne. V roku 1962 vyštudoval École normale supérieure v Paríži a doktorát z fyziky získal v roku 1970 na Parížskej univerzite (Orsay-Paríž-Juh). Na tejto univerzite potom pôsobil až do roku 1995, kedy stál pri zrode spoločného laboratória francúzskeho Národného strediska vedeckého výskumu (CNRS) a firmy Thales, kde pôsobí dodnes.

Na začiatku kariéry sa zaoberal problematikou kovov a magnetizmom a v polovici 80. rokov bol tiež jedným z "pionierov" v skúmaní nanoštruktúr. V súčasnosti je profesorom na Parížskej univerzite a je držiteľom mnohých prestížnych vedeckých cien.

Fert sa stal 12. Francúzom, ktorý získal Nobelovú cenu za fyziku. Pred Grünbergem túto cenu získalo 23 Nemcov.

Minulý rok Nobelovú cenu za fyziku získali Američania John Mather a George Smoot za objavy v oblasti kozmickej radiácie, konkrétne mikrovlnného žiarenia kozmického pozadia, ktoré umožnili podporiť teóriu "veľkého tresku" ako pôvodu vesmíru.

Zdielať na

Najčítanejšie správy