Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Filozof označil autora Sarkozyho prejavov za rasistu
Zdielať na
Zahraničie

Filozof označil autora Sarkozyho prejavov za rasistu

Zdroj: wikipedia.org

Sarkozyho reč dokonca aj niektoré africké médiá označili za urážlivú. Predseda Komisie Africkej únie bol z prezidentovej vízie pre Afriku sklamaný.

Známy francúzsky filozof dnes verbálne zaútočil na autora prejavov prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Pre prejav, v ktorom naznačil, že za problémy afrického kontinentu si môžu sami Afričania, ho nazval "rasistom".

V rozhovore pre rozhlasovú spoločnosť France Inter filozof Bernard-Henri Lévy slovne napadol prezidentovho poradcu Henriho Guiana pre obsah Sarkozyho prejavu, ktorý predniesol v júli v senegalskej metropole Dakar a vyvolal na kontinente nevôľu. "Guaino je rasista... On je ten, kto napísal tento hanebný prejav... a tvrdí, že ak nie je Afrika rozvinutá, je to preto, lebo Afričania neboli súčasťou dejín," povedal Lévy, pričom ale zdôraznil, že Sarkozy, ktorý "sám nie je rasista", to musel "zistiť až v lietadle".

Sarkozy v dakarskom prejave povedal, že kolonizácia nie je príčinou všetkých súčasných problémov Afriky. "Africký roľník pozná iba nekonečné obnovovanie času, v rytme nekonečného opakovania rovnakých pohybov a rovnakých slov... V tomto imaginárnom svete, kde všetko začína znova a znova, neexistuje miesto pre ľudskú podnikavosť alebo pre myšlienku pokroku," uviedol Sarkozy v reči, ktorú niektoré africké médiá označili za "urážlivú".

Predseda Komisie Africkej únie Alpha Oumar Konare bol zo Sarkozyho vízie pre Afriku sklamaný. "Povedať takúto vec, ktorá absolútne ignoruje kolonizáciu, skazu krajiny, ktorú táto hanebná kolonizácia priniesla, to je celý Guaino a je to rasizmus," dodal Lévy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy