Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zlá úroda tekvíc vraj ohrozuje v Británii sviatok Halloween
Zdielať na
Zahraničie

Zlá úroda tekvíc vraj ohrozuje v Británii sviatok Halloween

Zdroj: hanna horwarth/ilustračné

Tohtoročná úroda tekvíc je slabá a tekvice sú navyše zelené.

Vyrezávané tekvice, ktoré sú spolu so strašidelnými kostýmami neodmysliteľnou súčasťou sviatku Halloween, budú mať tento rok v Británii namiesto tradičnej oranžovej farby podivný zelený odtieň. Kvôli nepriazni počasia totiž nestačili poriadne dozrieť.

Jeden z najväčších britských pestovateľov tekvíc David Bowman sa posťažoval, že v dôsledku vlhkého počasia v júni a júli bude mať tento rok nielen o 30 precent nižšiu úrodu, ale naviac pozbieral zelenkasté plody.

"Je to katastrofa. Každý predsa vie, že tekvice sú oranžové," hovorí Bowman, ktorého farma v Lincolnshire bežne vyprodukuje dva milióny tekvíc za rok. Upozornil, že sa kvôli zlej úrode ceny zvýšia a tekvice budú čoskoro vypredané.

V Británii sa väčšina predaných tekvíc používa na vyrezávanie na oslavy sviatku Halloween, čo je obdoba dušičiek. Tento pôvodom keltský sviatok sa oslavuje poslednú októbrovú nedeľu.

V Spladingu sa na budúci víkend koná festival tekvíc a očakáva sa tam 10 000 ľudí. Pán Bowman sa preto horúčkovito snaží, aby jeho tekvice uložené v garáži včas dozreli, a vytvára im k tomu tie najlepšie podmienky.

"Teplotu som nastavil na 25 stupňov a je tam ako v peci. Musím len dúfať, že to stihnú včas," povedal Bowman, ktorý sa sťažuje, že za 35 rokov pestovania tekvíc je to zatiaľ jeho najhoršia úroda.

Nedostatok tekvíc je o to horší, že problémy majú i zahraniční pestovatelia. "V Európe bolo príliš teplo, v Amerike v jednej časti vôbec nepršalo a v inej zasa pršalo príliš, takže ani oni nemajú veľkú úrodu," povedal.

Rada pána Bowmana tým, ktorí sa počas sviatku Halloween bez svietnika vyrezávaného z tekvice nezaobídu je, aby si včas kúpili trebárs aj zelený plod a dali ho na okno dozrieť. "I keď je veľmi zelená, dajte ju na okno, zabezpečte jej dostatok tepla a dajte jej šancu," povedal a dodal, že októbrové slnko už nie je dosť silné na to, aby umožnilo zelenine dozrieť.

Bowman, ktorý má najväčšiu farmu v Európe, tvrdí, že malým tekviciam vhodným do kuchyne sa darí lepšie než tým väčším, ktoré sa používají na vyrezávanie, pretože im stačí na dozretie menej času.

Zdielať na

Najčítanejšie správy