Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Egypte odsúdili kampaň proti slobode tlače
Zdielať na
Zahraničie

V Egypte odsúdili kampaň proti slobode tlače

Vzťahy medzi režimom a nevládnou tlačou sú v Egypte stále napätejšie a počet súdnych procesov namierených proti novinárom sa stále zvyšuje.

Niekoľko nezávislých a opozičných novín dnes v Egypte nevyšlo na protest proti snahám úradov obmedzovať slobodu prejavu. O akcii, na ktorú dali podnet šéfredaktori 15 novín, sa rozhodlo podľa agentúry AFP koncom septembra, keď novinársky syndikát vydal vyhlásenie odsudzujúci "zúrivou kampaň proti slobode tlače v Egypte".

Na proteste sa podieľalo niekoľko časopisov, ktoré rovnako nevyjdu.
Vedenie nezávislých novín a predáci politickej opozície vyzvali k jednodňovému štrajku, ktorý je reakciou na septembrové rozhodnutie súdu poslať na rok za mreže štyroch vydavateľov za údajné ohováranie prezidenta Husního Mubaraka a jeho politickej strany. Novinári sa podľa súdneho verdiktu previnili, keď kritizovali niektorých členov Mubarakovi vlády.

Vzťahy medzi režimom a nevládnou tlačou sú v Egypte stále napätejšie a počet súdnych procesov namierených proti novinárom sa stále zvyšuje. Len počas septembra putovalo do väzenia sedem novinárov, ktorí podľa súdu svojimi článkami "poškodzovali štátne záujmy" či "znižovali vážnosť justície".

Ďalšieho novinára postavili pred súd, pretože sa zameral na špekulácie okolo Mubarakovho zdravotného stavu. Proces, ktorý sa začal 1. októbra, zatiaľ odročili na 24. októbra. Pokiaľ sudca dospeje k záveru, že v jednotlivých prípadoch šlo o "rozširovanie nepravdivých informácií poškodzujúcich verejný záujem a stabilitu zeme", hrozí egyptským novinárom až tri roky väzenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy