Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Oktoberfeste sa vypilo rekordné množstvo piva
Zdielať na
Zahraničie

Na Oktoberfeste sa vypilo rekordné množstvo piva

Zdroj: SITA/AP Photo/Diether Endlicher

Obrat z predaja piva a občerstvení v porovnaní s minulým ročníkom stúpol o päť percent.

Najväčšia ľudová veselica na svete, mníchovský Oktoberfest, sa dnes končí. Pivnú slávnosť navštívilo počas 16 dní 6,2 milióna ľudí, čo je o 300-tisíc menej ako minulý rok, ale pivo tieklo prúdom ako nikdy. Tento rok návštevníci vypili rekordných 6,7 milióna litrových pohárov piva.

Obrat z predaja piva a občerstvení v porovnaní s minulým ročníkom stúpol o päť percent. Hlavnými ulicami mesta dnes tak ako prvý deň prešiel sprievod tradičných streleckých oddielov, dychových kapiel a folklórnych skupín, ktoré reprezentovali jednotlivé mestá z celého Bavorska.

Tradíciu pivných slávnosti založil bavorský korunný princ Ludvík, ktorý pozval na oslavu po svadbe s princeznou Terezou Saskou-Hildburghausenskou celý Mníchov.

Oktoberfest ponúkol návštevníkom okrem piva kolotoče, horské dráhy, šmýkačky, strašidelné zámky, ako aj vystúpenie pouličných hercov, stánky s perníkovými srdciami, strelnice a rôzne jedlá.

Na slávnostiach nechýbali miestne slávne pivovary ako Hacker-Pschorr, Augustiner Bräuerei, Löwenbräu alebo kláštorné Spaten-Franziskaner-Bräu, ktoré varia pivo z najčistejšej vody z vlastných studní a z najkvalitnejšieho chmeľu.
  
Oktoberfest má pre Mníchovčanov aj negatívnu stránku. Niektorých obyvateľov trápi zápach rozliateho piva, ktoré sa niekde mieša s chlórovanou vodou. Návštevníci ukradnú tisícky litrových pohárov, ktoré sú najobľúbenejším suvenírom. Mnohých znervózňuje prepchané metro. Medzi návštevníkmi sa šíria drogy a malé deti majú nemilú spomienku na túto slávnosť, keď sa rodičom stratia.


  

Zdielať na

Najčítanejšie správy