Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pestovateľom marihuany vyhlásili boj, odpojili elektrinu
Zdielať na
Zahraničie

Pestovateľom marihuany vyhlásili boj, odpojili elektrinu

Zdroj: r0bz/ilustračné

Do originálneho programu boja proti drogám sa už zapojilo ďalších 14 miest v provincii Britská Kolumbia.

Kanadskí policajti sa neuspokoja s tradičnými metódami boja proti pestovaniu konope siateho, z ktorého sa vyrába marihuana a hašiš. Podľa agentúry AFP začali používať nový postup: nechávajú odpojiť prívod elektrického prúdu do domu, o ktorom majú podozrenie, že skrývajú nelegálne sklenníky.

V provincii Britská Kolumbia sa podľa odhadov ročne vypestuje konope v hodnote až sedem miliárd dolárov (asi 140 miliárd korún). Tamojšej produkcii, ktorá obsahuje prinajmenšom dvadsať percent halucinogénnej látky THC, sa hovorí BC Bud. Rast týchto rastliniek urýchľujú silné hnojivá a výkonné halogénové lampy.

Odhaduje sa, že v provincii je až 20-tisíc nelegálnych pestovateľov. Miestny parlament preto minulý rok schválil zákon, ktorý umožňuje, aby distribútor elektriny BC Hydro dodával mestským úradníkom zoznam klientov, ktorých spotreba elektriny trojnásobne prekročí priemer.

Mestskí úradníci potom upozorňujú policajtov na podozrivé obydlia. "Urobíme inšpekciu 70 až 80 domov mesačne," povedal Len Garis, ktorý velí hasičom vancouverského predmestia Surrey.

Na miesto vyráža skupina, ktorá sa skladá z elektrikára, hasiča, mestského úradníka a dvoch policajtov. Pokiaľ prídu na nelegálne úpravy elektrických rozvodov, čo sa stáva v deviatich z desiatich prípadov, je prívod prúdu odpojený do vtedy, pokiaľ dá majiteľ všetko do poriadku.

Marihuanu objavia inšpektori málokedy. Zákon totiž nariaďuje, aby boli majitelia domov so 48-hodinovým predstihom upozornení, že príde kontrola. To umožňuje, aby rastliny včas ukryli "do bezpečia".

Mestskí úradníci tvrdia, že kontrolami tiež predchádzajú veľkým nešťastiam. Riziko požiarov je totiž v domoch s nelegálnymi skleníkmi, 24-násobne vyššie ako v domoch, kde sa marihuana nepestuje.

Od zavedenia inšpekcií poklesol počet pestovateľov v Surrey o 65 percent. Do originálneho programu boja proti drogám sa už zapojilo ďalších 14 miest v provincii.

Miestni producenti marihuany neskrývajú obavy z kontrol. "Mám z nich naozaj strach," povedal AFP jeden z pestovateľov konope.

Okrem toho, že bez prúdu nefungujú lampy, ktoré svietia na dvojmetrové rastliny až 18 hodín denne, majú pestovatelia problémy aj s klimatizáciou a zavlažovaním.

Boj miest v Britskej Kolumbii bude ale podľa šéfa zoskupenia BC Marijuana Party Marka Emeryho, ktoré je za legalizáciu marihuany, čoskoro márny. Nové technické vymoženosti vraj pestovateľom umožnia, aby unikli pozornosti úradov. Istý výrobca zahradnej techniky už totiž ponúka lampu, ktorá spotrebuje o 80 percent menej energie, než súčasné lampy, a pritom má rovnakú svietivosť.

Mestskí úradníci to ale nevzdávají. Rozhodli sa, že budú lepšie kontrolovať predajne so záhradnou technikou, do ktorej chodia často nakupovať pestovatelia marihuany.

Zdielať na

Najčítanejšie správy