Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Terčom švajčiarskych extrémistov dnes, politická strana
Zdielať na
Zahraničie

Terčom švajčiarskych extrémistov dnes, politická strana

Zdroj: ernstl/ilustračné

Podľa svedkov stovky maskovaných demonštrantov zaútočili na stánky a zariadenie postavené pred budovou parlamentu, kde sa malo konať predvolebné zhromaždenie Švajčiarskej ľudovej strany (SVP).

V hlavnom švajčiarskom meste Bern došlo dnes k násilným protestom extrémnej ľavice, ktorá ničila objekty a zabránila konaniu mítingu jednej z najväčších politických strán v krajine. Podľa svedkov stovky maskovaných demonštrantov zaútočili na stánky a zariadenie postavené pred budovou parlamentu, kde sa malo konať predvolebné zhromaždenie Švajčiarskej ľudovej strany (SVP).

Niekoľko ľudí bolo zranených. Polícia použila slzný plyn na rozohnanie demonštrantov a viacerých zatkla.

Násilnosti zmarili stretnutie asi 10-tisíc stúpencov SVP, ktorí mali pochodovať cez Bern na námestie pred parlamentom, kde mali vystúpiť poprední členovia strany, vrátane ministra spravodlivosti Christopha Blochera a šéfa rezortu obrany Samuela Schmida.

Ľavicové skupiny vyzvali na protesty proti zhromaždeniu, ktoré sa malo konať dva týždne pred švajčiarskymi parlamentnými voľbami 21. októbra.

SVP násilie odsúdila ako konanie, ktoré je v rozpore s demokratickou tradíciou Švajčiarska. Strana je v posledných mesiacoch terčom kritiky za jej tvrdý postoj k imigrácii, čo ilustrujú predvolebné plagáty, na ktorých je zobrazená biela ovca odkopávajúca čiernu ovcu zo švajčiarskej zástavy. Iné podujatie, Festival proti rasizmu, za účasti asi tritisíc ľudí prebehlo v Berne pokojne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy