Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Celebrity žiadajú vraha Politkovskej
Zdielať na
Zahraničie

Celebrity žiadajú vraha Politkovskej

List podpísala aj Marina Litvinenková, vdova po kritikovi Moskvy, ktorého otrávili minulý rok v Londýne s podozrením na zapojenie Kremľa.

Viac ako šesťdesiat známych osobností podpísalo list, v ktorom žiadajú Rusko, aby rok po smrti novinárky Anny Politkovskej odovzdalo spravodlivosti jej vrahov. Medzi signatármi výzvy, ktorú v sobotu zverejnil britský denník Times, je juhoafrický držiteľ Nobelovej ceny mieru Desmond Tutu, britský autor divadelných hier Harold Pinter, americká herečka Susan Sarandon a francúzsky filozof Bernard-Henri Levy.

Politkovskú, tvrdú kritičku ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá písala o porušovaní ľudských práv v Čečensku, zastrelili pri jej bydlisku.

"Žiadame ruskú vládu, aby odovzdala spravodlivosti, v plnom súlade s medzinárodnými štandardmi, tých, ktorí zavraždili Annu Politkovskú, a tých, ktorí nariadili jej vraždu," uvádza sa v liste. "Dlhujeme to pamiatke Anny na ochranu tých niekoľkých, ktorí ešte hovoria nahlas, a v mene tých, ktorých nikto nechce počúvať."

List podpísala aj Marina Litvinenková, vdova po kritikovi Moskvy, ktorého otrávili minulý rok v Londýne s podozrením na zapojenie Kremľa, a Mariane Pearlová - jej manžela, novinára Daniela zabili v Pakistane v roku 2002.

Zdielať na

Najčítanejšie správy