Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Tchaj-wane zúri Krosa
Zdielať na
Zahraničie

Na Tchaj-wane zúri Krosa

V ranných hodinách SELČ bol stred Krosy lokalizovaný pár desiatok kilometrov juhovýchodne od ostrova a meteorológovia predpokladajú, že sa bude naďalej presúvať cez severný Tchaj-wan smerom k južnej Číne, kam by mal doraziť počas dneška. Viac v našom VIDEU.

Mohutnými lejakmi a prudkými vetrami zasiahol dnes tajfún Krosa ostrovný Tchaj-wan. Vyvracal stromy, strhával elektrické vedenie a prerušená kvôli nemu bola aj letecká a námorná doprava, píše agentúra AP.

Obyvatelia zostali vo svojich domovoch, uzavreté boli i obchody a kancelárie. V Tchaj-peji víchor vytrhol z koreňov vyše 200 stromov, predmestie Pchej-tchou voda zaplavila až do výšky kolien.

Lejaky vyvolali zosuvy pôdy pozdĺž najväčšej diaľničnej komunikácie vo východnej časti ostrova. Na severe víchry spôsobili havárie niekoľkých motocyklov, nikto však neutrpel žiadne zranenie. V Miao-li vodný živel zničil most a okolo 2000 domácností zostalo bez prúdu. Letecké spoločnosti prerušili dopravu na medzinárodných i domácich linkách. Zastavená bola i trajektová preprava.

V ranných hodinách SELČ bol stred Krosy lokalizovaný pár desiatok kilometrov juhovýchodne od ostrova a meteorológovia predpokladajú, že sa bude naďalej presúvať cez severný Tchaj-wan smerom k južnej Číne, kam by mal doraziť  počas dneška. Jeho vetry presahujú rýchlosť 180 kilometrov za hodinu.

V juhočínskej provincii Fu-ťien úrady nariadili turistom, aby opustili ostrovčeky i lokality priamo v pobrežných oblastiach. Podobné opatrenia prijala i susedná provincia Če-ťiang, kde už bolo evakuovaných 2500 ľudí z ostrova pri mesta Wen-čou.

Krosa je kambodžský výraz pre žeriav.

Ďalší tajfún - Lekima - zasiahol dnes tiež Vietnam. Stúpajúca voda zničila množstvo domovov. Tajfún však nemal také zničujúce účinky ako v stredu, 3. októbra v noci. Vtedy totiž bola jeho bilancia desať mŕtvych, šesť nezvestných a približne 77-tisíc domov zničených a zrazené elektrické stĺpy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy