Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zem od dnešného dňa žije na ekologický dlh
Zdielať na

Zem od dnešného dňa žije na ekologický dlh

Zdroj: Reuters

Okamih, odkedy ľudská spotreba prírodných zdrojov prevyšuje schopnosť planéty nahradiť jej úbytok, podľa ochranárov prírody prichádza rok za rokom skôr. Tento rok to bolo o tri dni skôr ako minulý.

Svet od dnešného dňa až po zvyšok roku začína žiť na "ekologický dlh." Okamih, odkedy ľudská spotreba prírodných zdrojov prevyšuje schopnosť planéty nahradiť jej úbytok, podľa ochranárov prírody prichádza rok za rokom skôr, uviedla agentúra Reuters.

Tento rok sa svet dostal do "červených čísel" o tri dni skôr než minulý rok, kedy to zase bolo o tri dni skôr než ten predminulý, vypočítala organizácia New Economics Foundation (NEF). Obdobie, po ktoré Zemi vystačí obnoviteľná spotreba zdrojov, sa neustále skracuje už od 80. rokov minulého storočia, odkedy podľa NEF ľudstvo začalo žiť nad ekologické pomery.

Reuters

Príkladom márnotratného ľudského zachádzania s planétou, ktorej otepľovanie sa blíži k nezvratnému bodu, je podľa riaditeľa NEF Andrewa Simmsa britský vývoz 20 ton minerálok do Austrálie, odkiaľ Británia naopak doviezla 21 ton minerálok.Takéto obchody sú podľa Simmsa skôr pravidlom ako výnimkou.

Prvýkrát sa svet dostal do ekologického dlhu podľa organizácie v roku 1987, kedy hranicu prekročil 19. decembra. O osem rokov neskôr to bolo 21. novembra a teraz je to už od začiatku októbra. Vyplýva to z toho, že ekologický dlh rastie stále rýchlejšie. Každá krajina má ale inú hranicu, kedy spotreba prekoná možnú obnoviteľnosť zdrojov.

Reuters

NEF spočítal, že pokiaľ by celý svet spotrebovával prírodné zdroje rovnako ako USA, potrebných by bolo 5,3 súčasnej planéty.Keby všetci žili tak ako Česi, ľudstvo by muselo osídliť ešte ďalší jeden a pol planéty. Ale keby všetci žili ako Číňania, stačilo by 0,9 planéty, akokoľvek sa už v Číne postaví každých päť dní nová uhoľná elektrárňa.

"Čína je stále častejšie napadaná za stúpajúce znečisťovanie, ale prehliadajú sa dve skutočnosti," hovorí Simms.

"Čínska produkcia skleníkových plynov v prepočte na hlavu je obyčajným zlomkom emisií v Európe a v Spojených štátoch. A bližší pohľad na obchodné toky ukazuje, že veľký diel rastu čínskych emisií súvisí so závislosťou zvyšku sveta na čínskom vývoze," dodal s tým, že vďaka tomu sa "emisne vyperú" vyspelejšie ekonomiky.

Najčítanejšie správy