Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otrávený Juščenko má za sebou už 24 operácií
Zdielať na
Zahraničie

Otrávený Juščenko má za sebou už 24 operácií

Zdroj: blandm

Päťdesiattriročný prozápadný politik bol otrávený počas volebnej kampane na jeseň 2004, kedy súperil o prezidentské kreslo s proruským premiérom Viktorom Janukovyčom, tešiacim sa silnej podpory z Moskvy. Voľby nakoniec vyhral.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko, ktorého tvár od septembra 2004 brázdia stopy po pokuse o otravu dioxinom, už prekonal 24 operácií, ktoré sa mu snažili vrátiť zdravie. Juščenko to uviedol v rozhovore pre francúzsku televíziu.

Päťdesiattriročný prozápadný politik bol otrávený počas volebnej kampane na jeseň 2004, kedy súperil o prezidentské kreslo s proruským premiérom Viktorom Janukovyčom, tešiacim sa silnej podpore z Moskvy. Juščenko nakoniec voľby vyhral - potom, čo najvyšší súd po protestoch státisícov ľudí v kyjevských uliciach proti sfalšovaniu volieb, nariadil hlasovanie zopakovať.

"Hrozne som pred dvoma rokmi zoslabol. Musel som vyvinúť obrovské úsilie len aby som zdvihol ruku. Počas posledných dvoch rokov som prekonal 24 operácií," povedal Juščenko.

"Je to po prvý raz, čo o tom hovorím. Operovať som sa nechal vždy počas voľna."

Juščenko, ktorý teraz vyzerá omnoho zdravšie a v lepšej forme, uviedol, že presne vie kedy a kde bol otrávený: počas večere so šéfmi tajných služieb na chate mimo Kyjevu. Uviedol, že tiež vie, kto ho otrávil a na čí rozkaz, avšak odmietol uviesť mená, pretože vyšetrovanie pokračuje. "Všetci tí ľudia sú v Rusku. To spomaľuje vyšetrovanie," povedal.

Ukrajinský prezident minulý mesiac obvinil Rusko, že bráni usvedčeniu páchateľov, pretože odmietlo poskytnúť vzorky dioxinu z ruských laboratórií. Podľa ruských médií medzitým úrady prisľúbili spoluprácu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy