Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Kanade majú najnižšiu nezamestnanosť za posledných 33 rokov
Zdielať na
Zahraničie

V Kanade majú najnižšiu nezamestnanosť za posledných 33 rokov

Zdroj: Archív JOJ

Miera nezamestnanosti v Kanade v septembri klesla na 5,9 z augustových šiestich percent a dostala sa tak najnižšie od novembra 1974. Vysoký dopyt po pracovnej sile ale sprevádza aj silný rast príjmov, ktorý zvyšuje infláciu.

Miera nezamestnanosti v Kanade v septembri klesla na 5,9 z augustových  šiestich percent a dostala sa tak najnižšie od novembra 1974. Vysoký dopyt po pracovnej sile ale sprevádza aj silný rast príjmov, ktorý zvyšuje infláciu, oznámil štatistický úrad Kanady. Pod šiestimi percentami je miera nezamestnanosti rovnako prvýkrát od roku 1974.

Ekonomika v septembri vytvorila asi 51.100 pracovných príležitostí, čo je výrazne viac, než odhadovali analytici. V ankete agentúry Reuters počítali s tvorbou asi 17-tisíc miest. Počet miest na plný úväzok sa zvýšil o 32 500, zatiaľ čo príležitostí na čiastočný úväzok pribudlo asi 18 700.

Priemerný Kanaďan si v septembri za hodinu zarobil 21,40 kanadských dolárov, v prepočte teda asi 525 slovenských korún. Oproti minulého roka sa tak jeho zárobok zvýšil o 4,1 percenta. Pre porovnanie, priemerný Čech si podľa Českého štatistického úradu vlani za jednu hodinu zarobil asi 109 korún (135 slovenských korún).

Analytik HSBC finančného ústavu Canada Stewart Hall však upozorňuje, že rizikom by mohol byť práve rast príjmov. "Štatistický úrad zdôraznil, že rast príjmov o 4,1 percenta je najvyšší od roku 1997, kedy začal dáta v tejto podobe zhromažďovať," podotýka Hall. Centrálna banka teraz bude mať podľa neho viac dôvodov k ostražitosti.

I keď sa kanadskej ekonomike ako celku darí, nemožno to isté tvrdiť tiež o jednotlivých odvetviach. Slabým miestom je predovšetkým spracovateľský sektor, ktorý v septembri stratil 3 200 pracovných príležitostí a od minulého septembra prišiel už o 71.300 z nich.

Zdielať na

Najčítanejšie správy