Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Adler sa cíti byť nevinný, ľudskú kožu vraj nepredával
Zdielať na
Zahraničie

Adler sa cíti byť nevinný, ľudskú kožu vraj nepredával

Zdroj: Eric Castro/ilustračné

Biologický materiál odobraný zo zostatkov zosnulých ľudí predával Adler podľa obžaloby so svojimi podriadenými firme Euroskinbank z holandského Beverwijku. Tkanivová banka je súčasťou Fakultnej nemocnice Brno, ktorá týmito obchodmi prišla o asi sedem miliónov korún.

Niekdajší šéf brnenskej tkanivovej banky Jiří Adler odmieta, že by sa v minulosti zapojil do nelegálneho medzinárodného obchodu s ľudskou kožou. Povedal to dnes na brnenskom mestskom súde pri zahájení procesu v tejto kauze.

Biologický materiál odobraný z ostatkov zosnulých ľudí predával Adler podľa obžaloby so svojimi podriadenými firme Euroskinbank z holandského Beverwijku. Tkanivová banka je súčasťou Fakultnej nemocnice Brno, ktorá týmito obchodmi prišla o asi sedem miliónov korún. Polícia tvrdí, že vzorky kože boli z republiky vyvážené nelegálne. S Adlerom čelí obžalobe päť ľudí. Hrozí im až osem rokov väzenia.

Lekár súdu povedal, že sa ničoho nedopustil, potvrdil spoluprácu s holandskou firmou a zdôraznil, že počas nej získala tkanivová banka drahé prístroje. Potom odmietol vypovedať. Súdu teda nevysvetlil, prečo peniaze nedostávala priamo nemocnica a prečo prichádzali finančné príspevky od spoločnosti Euroskinbank na súkromné účty. Poukázal na to, že transplantačný zákon bol pred rokmi nedokonalý a jasne neosvetľoval, ako postupovať pri vývoze kože. Iný názor na vec má ale štátny zástupca.

Riadneho osvetlenia týchto otázok sa súd nedočkal od nikoho zo šestice obžalovaných. Buď upozornili na to, že o nelegálnych transakciách nemali poňatia, alebo odmietli vypovedať.

Tkanivová banka Brno patrí k najstarším zo siedmich zariadení tohto druhu v republike. Uchováva ľudské tkanivo a bunky, ktoré sú využívané pri transplantáciách. Vzorky kože sú odoberané hlavne zosnulým a pomáhajíú napríklad pri liečbe pacientov s popáleninami.

search.creativecommons.org

Pre nakladanie s kožou platia veľmi prísne pravidlá. Práve tie mal Adler s kolegami porušiť. Ľudská koža z Českej republiky je podľa niektorých informácií v západných krajinách zaujímavým artiklom. Pri plastických operáciách v ČR sa používajú štepy kože odobrané živým ľuďom alebo kože z prasiat. V západnej Európe je možné ale použiť pri zákrokoch tiež koži odobranú dobrovoľným darcom po ich smrti. Pokiaľ je podľa zákona ľudská koža vyvážaná, môže sa tak stať len v prípade, že je určena pre konkrétneho pacienta.

Práve to sa ale podľa obžaloby v prípade tkanivovej banky nestalo. Od septembra 2002 do októbra 2004 bolo v 27 prípadoch z Brna do firmy Euroskinbank transportovaných 597-tisíc centimetrov štvorcových kožných štepov. Nie vždy ale pre menovitých pacientov.

Za väčšinu zo získaných prostriedkov bola nakúpená technika, ktorá bola daná do zápožičky tkanivovej banke. Bolo vždy ale len na rozhodnutí Adlera, ako budú peniaze z Holandska použité.

Niekdajší šéf tkanivovej banky sa vraj obohatil o 5,2 miliónov korún (6,4 milióna SKK) a jeho niekdajšia podriadená, lekárka Dagmar Hrůzová, získala podľa obžaloby nezákonne 1,2 miliónov korún (1,4 milióna korún). Obvinenie z obchodov s kožou dnes aj ona celkom odmietla. Domnievala sa vraj, že peniaze, ktoré Euroskinbank poslala na jej účet, sú odmenou za jej prácu, ktorú odvádzala nad rámec svojich povinností v tkanivovej banke. Tiež to mal byť príspevok na jej vzdelávanie.

Okrem Adlera a Hrůzovej stoja pred súdom traja laboranti a syn jednej zo zdravotníčok, ktorý údajne poskytol k prevodom peňazí z Holandska svoj účet. Proces bude pokračovať v pondelok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy