Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukradnutý da Vinciho obraz opäť v Škótsku
Zdielať na
Zahraničie

Ukradnutý da Vinciho obraz opäť v Škótsku

Maľbu ukradli v roku 2003, odvtedy patrí k desiatim najhľadanejším umeleckým dielam FBI.

Detektívi objavili maľbu Leonarda da Vinciho, ktorú ukradli zo škótskeho zámku pred štyrmi rokmi. Polícia vo štvrtok vtrhla do bytu v Glasgowe, zabavila obraz Madony s vretenom a zatkla štyroch mužov. Maľba patrila k desiatim najhľadanejším umeleckým dielam FBI a objavila sa aj v Registri stratených umeleckých diel, kde ju ohodnotili v prepočte na 1,5 miliardy korún.

Polícia aj experti potvrdili, že ide o dielo majstra Leonarda da Vinciho, ktoré ukradli zo zámku Drumlanring na juhu Škótska v auguste 2003. Počas verejného vystavenia obrazu sa vtedy dvaja zlodeji vydávali za turistov, ukradli obraz a pri úteku premohli ochranku. Hlavný vyšetrovateľ Mickey Dalgleish uviedol, že obraz vystopovali v spolupráci so škótskou políciou, národnými detektívnymi agentúrami a za pomoci verejnosti. "Sme veľmi radi, že sme objavili obraz Madony s vretenom," uviedol Dalgleish.

Olejomaľba na dreve, ktorá zobrazuje pannu Máriu s malý Ježišom, je jedným z majstrovských diel vytvorených medzi rokmi 1500 a 1510. Niekoľko vedcov tvrdilo, že autorom maľby je pomocník da Vinciho. Škótski experti však potvrdili, že postavy Madonny a dieťaťa sú namaľované rukou da Vinciho a zvyšok obrazu pravdepodobne tiež.

Obraz je vlastníctvom rodiny Buccleuchovcov viac ako 200 rokov. Našli ho mesiac po smrti 83-ročného Vojvodu z Buccleuch, ktorého nasledovníkom je jeho syn.


VIDEO: Da Vinciho obraz na pôvodnom mieste.

Zdielať na

Najčítanejšie správy