Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štyri tony húb si na znak mieru odniesol juhokórejský prezident
Zdielať na
Zahraničie

Štyri tony húb si na znak mieru odniesol juhokórejský prezident

Zdroj: Alpha/ilustračné

Nebývalo rozmerný dar Ro dostal len pár okamihov predtým, než prešiel na svoju stranu hranice. Huby boli zabalené v 500 menších krabiciach a prezidentovi ich na hraniciach predal dôstojník severokórejskej armády.

Juhokórejský prezident Ro Mu-hjon opustil vo štvrtok večer Pchjongjang so sľubom mieru od severokórejského prezidenta Kim Čong-ila a s darom tak nepredvídateľným, ako bol jeho hostiteľ - štyrmi tonami húb.

Nebývalo rozmerný dar Ro dostal len pár okamihov predtým, než prešiel na svoju stranu hranice, oznámil dnes jeho hovorca. Huby boli zabalené v 500 menších krabiciach a prezidentovi ich na hraniciach predal dôstojník severokórejskej armády. Prezident Ro mu vraj sľúbil, že sa o ne podelí s juhokórejským ľudom.


Huby sa medzi oficiálnymi darmi neobjavujú prvýkrát. Už pri prvom historickom summite lídrov oboch kórejských štátov dostal predchodca dnešného prezidenta tiež huby, vtedy to boli tony tri.

Ani juhokórejský prezident neprišiel však v utorok do Pchjongjangu s prázdnymi rukami, ale s plnou náručou darů. Bolo medzi nimi napríklad 150 kusov DVD, čaj, posledný výkrik techniky v obore domácich kín, cenné keramické taniere a ďalšie skvosty.

Zdielať na

Najčítanejšie správy