Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Česku vyšetrujú prípad zámeny novorodencov v pôrodnici
Zdielať na
Zahraničie

V Česku vyšetrujú prípad zámeny novorodencov v pôrodnici

Zdroj: Chris Winters/ilustračné

Jeden z otcov požiadal kvôli zámene jeho dieťaťa o odškodné vo výške milión korún. Aktuálnu reportáž prinesú dnes noviny TV JOJ o 19:30.

Rodičia dievčatiek, ktoré minulý rok zamenili v pôrodnici v Třebíči, sa do Vianoc dostanú k svojím  biologickým rodičom.

Pochybnosti o tom, že niečo nie je v poriadku, sa začali vtedy, keď jeden z otcov zistil, že váha jeho dieťaťa z jedného dňa na druhý výrazne poklesla.
Dal si preto urobiť testy otcovstva a tie rovnako ako aj súd následne potvrdili, že on a jeho manželka nie sú biologickými rodičmi dieťaťa.  

Identitu detí musia ešte potvrdiť ďalšie testy DNA. Prípadom sa zaoberajú třebíčski kriminalisti, ktorí odobrali rodičom vzorky a odoslali ich na rozbor do ústavu kriminalisticko-technických expertíz v Brne. Ak zámena detí nebola úmyselným činom, teda obchodovaním s deťmi, toho, kto zapríčinil túto zámenu neobvinia.

Po vyšetrení chce nemocnica vyvodiť z tohto prípadu dôsledky a chystá zmeny vo svojom vedení. Jeden z otcov už požiadal o odškodné vo výške desať miliónov korún. Za každý mesiac, čo vychovával s manželkou cudzie dieťa chce milión. Sudcovia a advokáti, ktorí pomáhajú rodinám, však pochybujú, aby rodina na zámene detí vysúdila miliónové čiastky. Nie je však podľa nich vylúčená nejaká iná satisfakcia napríklad znalci by mali podľa nich posúdiť ujmu na duševnom zdraví.

Podľa psychiatričky Ivy Hodkovej je dôležité, aby rodičia svojím vlastným deťom po výmene prejavovali rovnaké city a netajili im pravdu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy