Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalším vesmírnym turistom bude ruský politik
Zdielať na
Zahraničie

Ďalším vesmírnym turistom bude ruský politik

Zdroj: David Shapinsky/ilustračné

Náklady na cestu zaplatí jeho strana Jednotné Rusko.

Poslanec ruského parlamentu Vladimir Gruzdev sa má v roku 2008 stať ďalším vesmírnym turistom. Gruzdev, ktorý je členom strany Jednotné Rusko a podnikateľom s dobrodružnou povahou, má na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) letieť v októbri budúceho roku.

Dnes o tom informoval ruský denník Kommersant. "Gruzdev už podstúpil všetky potrebné lekárske vyšetrenia. V súčasnosti je v skupine kozmického tréningu a určite do vesmíru poletí," povedal šéf Jednotného Ruska Boris Gryzlov. Účet za let, ktorý je približne 20 miliónov dolárov (v prepočte viac než 480 miliónov korún), zaplatí Jednotné Rusko v rámci "nášho príspevku k vesmírnemu programu," uviedol Gryzlov.

Predstaviteľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos pre denník Kommersant povedal, že Gruzdev dostane prednosť pred Američanom Richardom Garriottom - multimilionárom, ktorý vyvíja úspešné počítačové hry. Garriottovu cestu naplánovali na október 2008.

Gruzdev sa nedávno zúčastnil na expedícii, ktorej cieľom bolo umiestniť ruskú vlajku na morské dno na severnom póle. Ak do kozmu poletí, bude šiestym vesmírnym turistom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy