Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cez víkend zasiahne Čínu a Tchaj-wan tajfún
Zdielať na
Zahraničie

Cez víkend zasiahne Čínu a Tchaj-wan tajfún

Zdroj: SITA/AP

Tchaj-wan by mal tajfún Krosa doraziť v noci a priniesť so sebou prudký dážď a silný vietor. V nedeľu ráno by sa mal potom presunúť nad Čínu.

Lode by nemali vyplávať na more a ľudia by nemali vychádzať z domovov, varoval dnes Tchaj-wan svojich obyvateľov pred nadchádzajúcim víkendom, kedy podľa meteorológov ostrov zasiahne silný tajfún. Tchaj-wan by mal tajfún Krosa doraziť v noci a priniesť so sebou prudký dážď a silný vietor. V nedeľu ráno by sa mal potom presunúť nad Čínu.

Meteorológovia vydali varovanie pre väčšinu územia ostrovného štátu. Ľudia by sa ale mali predovšetkým vyhnúť plážam, kde hrozí rozbúrené more a búrky, a hornatým oblastiam, ktoré môžu postihnúť zosuvy pôdy. Letecké spojenie na dva odľahlé ostrovy prerušili už dnes. Úrady tiež varovali obyvateľov žijúcich v blízkosti veľkej priehrady na severe ostrova, ktorá by sa pri silných dažďoch mohla vyliať z brehov.

Dnes ráno bol tajfún Krosa 470 kilometrov od tchajwanského pobrežia. Vietor, ktorý ho sprevádzal, dosahoval rýchlosť 184 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 227 kilometrov za hodinu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy