Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Španielsku znova pálili fotografie kráľa
Zdielať na
Zahraničie

V Španielsku znova pálili fotografie kráľa

Zdroj: es.wikipedia.org

Katalánski nacionalisti vo štvrtok pálili v Barcelone fotografie kráľa, žiadajú jeho abdikáciu.

Mladí katalánski nacionalisti vo štvrtok opäť pálili v Barcelone fotografie kráľa Juana Carlosa na manifestácii, ktorú usporiadali na podporu svojich deviatich kolegov. Tí boli predtým zadržaní tiež za pálenie fotografií panovníka. K incidentu došlo v univerzitnom areáli v Barcelone, kde sa zhromaždilo niekoľko stoviek ľudí.

V Španielsku sa v posledných dňoch množia prokatalánske a antimonarchistické demonštrácie. Organizujú ich skupiny mladých nacionalistov prahnúcich po nezávislosti na Madride. Katalánska separatistická strana známa ako Republikánska ľavica, vyzvala minulý týždeň k tomu, aby bol kráľ zbavený svojej funkcie vrchného veliteľa ozbrojených síl. Krátko predtým špičkový rozhlasový komentátor vyzval kráľa, aby abdikoval v prospech svojho syna a v prospech obnovy monarchie.

Prvé demonštrácie, na ktorých boli pálené fotografie panovníka a jeho manželky kráľovnej Sofie, sa konali 13. septembra. Zadržali pri nich dvoch páchateľov, pre ktorých žiada justícia pätnásť mesiacov väzenia za vážnu urážku "najvyššieho predstaviteľa štátu."

Iných deväť nacionalistov spálilo 22. septembra fotografie panovníka na manifestácii, ktorá bola organizovaná na podporu prvých dvoch zadržaných. Sudca ale v snahe zmierniť napätú situáciu rozhodol vo štvrtok o ich oslobodení a nežiadal ich stíhanie. Teraz sú na ministerstve pre verejnú správu, aby do desiatich dní rozhodlo, či budú stíhaní.

Kráľ Juan Carlos si za roky svojho panovania získal reputáciu úplne nestrannej osobnosti, ktorá sa verejne vyjadruje k dianiu na domácom politickom poli len v skutočne výnimočných situáciách. Množiace sa incidenty ho ale viedli k tomu, že sa v pondelok rozhodol vystúpiť na obranu parlamentnej monarchie. V ojedinelom prejave označil terajšie zriadenie za záruku politickej stability Španielska a zdôraznil, že umožnilo Španielsku "prežiť najdlhšie obdobie stability a prosperity v demokracii."

Zdielať na

Najčítanejšie správy