Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bola princezná Diana naozaj tehotná?
Zdielať na
Zahraničie

Bola princezná Diana naozaj tehotná?

Zdroj: dreistreifen

O nezrovnalostiach v prípade Diana má rozhodnúť nové pojednávanie

Porota, ktorá vyšetruje príčiny smrti princeznej Diany a jej milenca Dodiho Al Fayeda pred desiatimi rokmi v Paríži, dnes opäť sleduje záznamy bezpečnostných kamier z posledných chvíľ, keď bola princezná ešte na žive.

Koroner Scott Baker vo svojej úvodnej reči niektorými faktami výrazne spochybnil tvrdenie Dodinho otca Mohameda Al Fayeda, že princezná a Dodi boli zavraždení na pokyn kráľovskej rodiny. Súčasne dal najavo, že i v oficiálnej verzii prípadu sú otázky, ktoré vzbudzujú pochybnosti - je medzi nimi tvrdenie, že ich šofér Henri Paul bol opitý.

I keď koroner, ktorý je v Británii obdobou vyšetrujúceho sudcu, povedal, že asi nebude dokázané, či princezná bola pred smrťou tehotná, ako tvrdí Al Fayed, fakty, ktoré poskytol, toto tvrdenie prakticky vylučujú.

Al Fayed tvrdí, že sa mu princezná pred smrťou zverila, že čaká s jeho synom dieťa. koroner konštatoval, že sa zatiaľ nenašiel medzi jej blízkymi jediný ďalší človek, ktorému by sa zverila a nepovedala to ani svojmu lekárovi. Okrem toho podľa svedkov brala v dobe pred smrťou antikoncepciu a sťažovala sa masérovi, že tlač o nej tvrdí, že je tehotná.

Al Fayed tvrdí, že princezná bola krátko po smrti balzamovaná práve preto, aby sa zahladili stopy po tehotenstve, ale koroner uviedol, že na tomto rozhodnutí sa podieľalo toľko ľudí, ktorí by museli byť súčasťou sprisahania, že táto teória nie je príliš pravdepodobná.

Pochybnosti sú zrejme i okolo Al Fayedovho tvrdenia, že princezná s Dodim kúpili v Monaku prsteň, ktorý mal symbolizovať ich zasnúbenie. Prsteň mal byť podľa Al Fayeda po úpravách dopravený do Paríža, ale kamery potvrdzujú, že Dodi odišiel v deň smrti z príslušného obchodu len s katalógom. Potom mu až do hotela priniesli sadu prsteňov na výber, z ktorých si Dodi vybral prsteň s názvom. „Nepovedz nie“.

Podobne vidí nedostatky aj v Al Fayedovej teórii, že súčasťou sprisahania bol šofér Henri Paul, ktorý podľa egyptského milionára bol síce šéfom jeho bezpečnosti, ale súčasne vraj aj agentom britskej špionáži MI6, čo MI6 popiera. Sudca poukázal na to, že pokiaľ by Paul bol súčasťou sprisahania, je nutné vysvetliť, prečo pri ňom sám zahynul.

Na druhej strane koroner poukázal na nezrovnalosť medzi rozbormi krvi Henriho Paula, podľa ktorých bol pri šoférovaní značne opitý, a na záznamy bezpečnostných kamier a výpovedi svedkov, podľa ktorých sa na ňom pred osudnou jazdou žiadne známky opilosti neprejavovali.

Porota teda podľa neho bude musieť rozhodnúť, ktorému výkladu uveria. Pokiaľ by Paulovu opitosť spochybnili, muselo by to znamenať, že vzorky krvi patria niekomu inému, čo tvrdia aj Paulovi rodičia.

Koroner porote oznámil, že pozve k výpovedi i bývalého britského veľvyslanca v Paríži a jej komorníka Paula Burrela. Veľvyslanec bol podľa Al Fayeda tým, kto celé sprisahanie na pokyn kráľovninho manžela riadil, ale sám tvrdí, že o princezninom pobyte v Paríži ani nevedel. Veľvyslanec i britská služba MI6 už pripustili, že v dobe jej smrti boli v Paríži dôstojníci MI6, ale rovnako vraj o princezne nevedeli a mali údajne „dôležitejšie záležitosti na starosti“ ako sa zaoberať „pohybom významných osôb“. Al Fayed tvrdí, že MI6 celú akciu vykonala.

Budúci pondelok a utorok bude koroner i s porotou v Paríži, kde navštívi miesta, ktoré s celou tragédiou súvisia. Predpokladá sa, že celkom bude proces trvať asi šesť mesiacov a stáť okolo desať miliónov libier.

Zdielať na

Najčítanejšie správy