Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smer sa do PES dostane asi až v novembri
Zdielať na
Zahraničie

Smer sa do PES dostane asi až v novembri

Zdroj: SITA/AP/Francois Mori

Európski socialisti dnes opätovne odmietli Smer vo svojich štruktúrach, dôvodom sú napäté vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom.

Predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) dnes v Bruseli rozhodlo o odložení návratu Smeru do tejto európskej straníckej štruktúry. Europoslanec Vladimír Maňka (Smer) pre agentúru SITA povedal, že členstvo Smeru v PES by sa mohlo obnoviť na novembrovom zasadaní strany v Sofii.

Predseda európskych socialistov Poul Nyrup Rasmussen však oznámil, že strana Smer-SD sa do štruktúr PES čoskoro môže vrátiť . "Má však dvere otvorené. Chceme slovenského partnera a Smer-SD má sociálno-demokratický charakter," vyhlásil Rasmussen po zasadaní predsedníctva PES v Bruseli. Problémom podľa európskych socialistov ostáva napätie s Maďarmi a provokatívne výroky šéfa Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu.

"Je to dobré rozhodnutie. Nikto v PES nie je proti tomu, aby sa Smer vrátil do rodiny socialistov, no sú tu isté detaily, ktoré musíme dotiahnuť," uviedol pre agentúru SITA rakúsky europoslanec Hannes Swoboda. Hovorca PES Julian Scola pre SITA povedal, že k "obnoveniu členstva môže dôjsť vo februári, alebo skôr". Európski socialisti poverili šéfa talianskych socialistov Pierra Fassina a europoslanca Hannesa Swobodu viesť rokovania so Smerom. "Začala sa fáza kontaktov a dialógu a čoskoro prídeme do Bratislavy," zdôraznil Swoboda.

Smeru pozastavili členstvo v PES minulý rok v reakcii na vytvorenie vládnej koalície so SNS. V Berlínskej deklarácii PES sa píše, že členské strany nesmú vytvárať koalície so stranami, ktoré sú podozrivé z vyvolávania rasového, etnického alebo náboženského napätia. Tri strany vládnej koalície tak ostávajú všetky mimo paneurópskych štruktúr.

Zdielať na

Najčítanejšie správy