Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ján Pavol II. vraj pred smrťou odmietol intenzívnu liečbu
Zdielať na
Zahraničie

Ján Pavol II. vraj pred smrťou odmietol intenzívnu liečbu

Zdroj: Hawdy

Vatikán špekuluje, či Ján Pavol II. nevyužil pasívnu eutanáziu, ktorá mohla urýchliť jeho skonanie. Katolícka cirkev takéto konanie nepovoľuje.

Pápež Ján Pavol II. odmietol pred smrťou a novou hospitalizáciou intenzívnu liečbu, ktorá by mohla jeho život predĺžiť.

V rozhovore pre dnešný taliansky denník Corriere della Sera to prehlásil kardinál Javier Lozano Barragán, ktorý fakticky zastáva úrad vatikánskeho "ministra zdravotníctva".

Podľa kardinála dospel Ján Pavol II. k tomuto rozhodnutiu 30. marca 2005, teda len tri dni pred svojou smrťou. Predchodca terajšieho pápeža Benedikta XVI. zomrel 2. apríla 2005. "Ak ma preveziete (na rímsku kliniku) Gemelli, máte možnosť ma vyliečiť?", položil podľa kardinála Ján Pavol II. otázku svojim najbližším spolupracovníkom. "Odpoveď znie nie, a preto zostanem tu (vo Vatikáne) a odovzdám sa Bohu," dodal sám pápež.

Kardinál Barragán terajšími informáciami reagoval na iniciatívu dvoch talianskych lekárov, ktorí sa v posledných týždňoch zjavne snažia spojiť pápežovu smrť s tým, čo katolícka cirkev označuje ako "pasívna eutanázia". Ani jeden z týchto lekárov nebol členom tímu, ktorý sa v posledných dňoch života Jána Pavla II. o pápeža staral, dodáva agentúra AFP.

Smrti Jána Pavla II. predchádzala dlhá agónia. Pápež, ktorý trpel Parkinsonovou chorobou, musel byť od februára 2005 dvakrát hospitalizovaný a lekári mu dokonca museli chirurgicky otvoriť priedušnicu, aby vôbec mohol dýchať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy