Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Páchatelia, ktorí chceli zaútočiť na ambasádu USA, stále vo väzbe
Zdielať na
Zahraničie

Páchatelia, ktorí chceli zaútočiť na ambasádu USA, stále vo väzbe

Zdroj: Alfonso Romero

Hlavný podozrivý 42-ročný Asim C., bol v minulosti v psychiatrickom liečení a lekári rozhodnú, či je za svoje činy zodpovedný.

Dvaja muži z Bosny žijúci v dolnorakúskom Tullnu, ktorých zadržali po pokuse o bombový útok na americké veľvyslanectvo vo Viedni, zostávajú vo vyšetrovacej väzbe. Hlavný podozrivý 42-ročný Asim C., bol v minulosti v psychiatrickom liečení a lekári rozhodnú, či je za svoje činy zodpovedný.    

Páchateľ predpokladaného pokusu o teroristický útok sa v pondelok pokúsil vniknúť na americké veľvyslanectvo s batohom naplneným výbušninami, klincami a islamskou literatúrou. Vo chvíli, keď detekčné rámy vo vchode upozornili, že v ňom má kovové predmety, dal sa na útek. Vo vedľajšej ulici batoh odhodil, ale v zapätí ho zadržali.  

Pyrotechnici v jeho taške objavili dve výbušné zariadenia podobné ručným granátom a ďalšiu výbušninu. Odborníci ale stále neinformovali, či zariadenia mohli explodovať a ohroziť životy ľudí.

Podozrivý pri veľmi zmätenej výpovedi uviedol, že jeho krajan Mehmeda D. ho na tento čin  naviedol. Ten to však poprel a aj podľa vyšetrovateľov je pravdepodobné, že hlavný páchateľ sa chcel takýmto klamstvom zbaviť zodpovednosti. Pre istotu však aj druhý muž zostáva vo väzbe. Zatiaľ vraj neexistujú dôkazy o tom, že tento čin má islamisticko-extremistické pozadie.  

U oboch podozrivých urobili v utorok domové prehliadky. U Asima C. našli výbušninu, konkrétne pol kilogramu semtexu. Jeho pôvod a prípadne určenie, rovnako ako u trhavín nájdených v batohu, sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Pri obhliadkach páchateľov našli aj písomností a rôzne kompaktné disky, ktoré môžu povedať veľa o tomto prípade.

Zdielať na

Najčítanejšie správy