Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Iraku číha cholera
Zdielať na
Zahraničie

V Iraku číha cholera

Zdroj: suckmc/ilustračné

Cholera sa rozšírila do deviatich z osemnástich provincií.

Počet obyvateľov Iraku, ktorí sa nakazili cholerou, stúpol na 3315. Uviedla to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej v nedeľu potvrdili 2758 ochorení.

Počet 14 obetí v dôsledku ochorenia sa podľa WHO za posledné dni nezmenil. Prvé prípady cholery zaznamenali 14. augusta v Kirkúku v severnom Iraku, ochorenie sa však rozšírilo do polovice z osemnástich provincií v blízkovýchodnej krajine.

Podľa odhadov WHO sa touto nebezpečnou infekčnou hnačkovou chorobou nakazilo vyše 30-tisíc ľudí.

Najviac postihnutý je Kirkúk s 2309 prípadmi a Sulajmaníja s 870, pričom počet pacientov stúpa a s "veľkou pravdepodobnosťou" hrozí jej rozšírenie do doteraz nezasiahnutých oblastí.

Podľa organizácie počet ochorení zostáva stabilný v Basre, Bagdade, Dahúku, Mósule a Tikríte, choleru však najnovšie potvrdili v provincii Wasit, kde ju doteraz nezaznamenali.

Provincia Dijalá, susediaca s Bagdadom, informovala o rastúcom počte prípadov hnačkových ochorení. Aj keď v oblasti zatiaľ choleru nepotvrdili, symptómy podľa WHO naznačujú, že ide o toto nebezpečné ochorenie.

Iracká vláda prijala opatrenia na boj s chorobou, kvalita vody a hygieny je však veľmi nízka. „WHO v súčasnosti zabezpečuje päť miliónov tabliet na čistenie vody a na iracké ministerstvo zdravotníctva vyslala dvoch medzinárodných epidemiológov."

Zdielať na

Najčítanejšie správy