Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia vyšetruje zámenu novorodencov v třebíčskej nemocnici
Zdielať na

Polícia vyšetruje zámenu novorodencov v třebíčskej nemocnici

Zdroj: Lucian Venutian/ilustračné

Chlapi v krčme vyprovokovali otca desaťmesačného dievčatka, že nie je jeho. Pri súde preto svoje otcovstvo spochybnil a súd jeho spochybnenie uznal. Matka ale prisahala, že otcom dieťaťa je.

Třebíčski kriminalisti vyšetrujú zámenu novorodencov v miestnej nemocnici. Na prípad, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal vlani 9. decembra, upozornila v utorok televízia Prima. Polícia už odobrala vzorky DNA rodičov i dieťaťa a poslala ich na odbor kriminalisticko-technických expertíz.

Sme na začiatku preverovania, zisťujeme všetky rodičky, ktoré rodili v inkriminovaný deň, povedala dnes ČTK hovorkyňa polície Marcela Lavická. Pokiaľ zámena detí nebola úmyselným činom, teda obchodovania s deťmi, potom zámena najskôr trestná nebude. Vec bude musieť riešiť nemocnica, poznamenala.

Podľa informácií ČTK údajne chlapi v krčme vyprovokovali otca desaťmesačného dievčatka, že nie je jeho. Pri súde preto svoje otcovstvo spochybnil a súd jeho spochybnenie uznal. Matka ale prisahala, že otcom dieťaťa je. Súd nechal preveriť i jej DNA, a vyšlo tak najavo, že ani ona nie je matkou dieťaťa, ktoré si priviezla z třebíčskej pôrodnice.

Pochybnosti o tom, že niečo nie je v poriadku, začali mať rodičia zo Žďárska preto, že obaja sú tmaví, avšak dievčatko je blonďaté. Prekvapilo ich aj to, že podľa ultrazvuku sa im malo narodiť veľké dieťa, nepravá dcéra ale vážila iba 2,6 kilogramov, povedal novinárom príbuzný rodičov. Tí sa okrem vlastného dieťaťa budú následne dožadovať aj odškodného od nemocnice. Údajne už vedia, že ich dcéra bola vychovávaná rodičmi z Třebíčska.

V onen decembrový deň sa podľa neoverených informácií v pôrodnici narodilo päť detí. Jeden chlapec a štyri dievčatká. V hre tak sú asi tri rodiny, ktoré by mohli vychovávať od minulého roka tiež cudzie dieťa. Polícia ku kauze nebude podávať bližšie informácie, podľa hovorcu sa ňou kriminalisti zaoberajú od utorka.

Nemocnica vydala na svojich internetových stránkach k prípadu tlačovú správu, v ktorej sa priznáva, že na základe podnetu oddelenia sociálno-právnej ochrany detí preveruje prípad možnej zámeny identity novorodencov. Vec oznámila na štátnom zastupiteľstve. S ohľadom na priebeh vyšetrovania a v záujme dieťaťa nebude nemocnica oznamovať zatiaľ žiadne ďalšie podrobnosti aj s prihliadnutím k zachovaniu povinnosti mlčanlivosti a lekárskeho tajomstva, píše vedenie nemocnice.

Krajský úrad, ktorý je zriaďovateľom zdravotníckeho zariadenia, sa k prípadu vyjadrovať nebude, povedala ČTK hovorkyňa Jitka Svatošová. Zatiaľ sa ňou zaoberá nemocnica a orgány v trestnom konaní, vysvetlila. Nemocnica pátra v akom okamihu sa mohli deti zameniť.

Bežne pôrodná asistentka novorodenca označí okamžite po pôrode. Predovšetkým napíše na jeho stehno meno, ku ktorému použije farebný roztok, používaný ako liek proti niektorým kožným ochoreniam. Potom mu pripevní na ruku ceduľku s číslom a rovnakú ceduľku priviaže na ruku matke. Týmito opatreniami by sa malo zabrániť zámene novorodenca.

Podľa portálu kraja Vysočina sa v třebíčskej pôrodnici vlani narodilo 1041 detí.

Najčítanejšie správy