Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poliak prežil smrteľnú dávku alkoholu
Zdielať na
Zahraničie

Poliak prežil smrteľnú dávku alkoholu

Zdroj: mocheeks/ilustračné

Lekári namerali 7,2 promile alkoholu v krvi 53-ročnémá opilcovi z Poľska. Za smrteľnú dávku alkoholu sa považujú štyri promile.

Šok poľským lekárom spôsobil 53-ročný opilec z mestečka Sieradz v strednom Poľsku. Ženy a muži v bielych plášťoch totiž neverili vlastným očiam, keď mu v nemocnici namerali 7,2 promile alkoholu v krvi. Za smrteľnú dávku sa totiž považujú štyri promile alkoholu.

„Vyzeral tak biedne, že sme si mysleli, že má krvácanie do mozgu alebo mozgovú mŕtvicu. Preto sme urobili počítačovú tomografiu a zároveň rozbor krvi a vtedy sme odhalili pravdu. Rozbor sme robili dvakrát, pretože sme nemohli uveriť jeho výsledku," popísal denníku Dziennik Lódzki pracovník pohotovosti v miestnej nemocnici Andrzej Wiśniewski.

„Nepamätám si, že by som zažil podobný prípad“ dodal.

Muž, ktorý sa zrejme oddával alkoholu už dlhšiu dobu, náhle nabral síl, keď si večer vyšiel z domova pre cigarety. Upadol a ležal na trávniku v centre mesta. Okoloidúci privolal pohotovosť. Podľa lekárov mal opilec obrovské šťastie, že vôbec prežil. Po noci strávenej v ich starostlivosti opustil ráno nemocnicu po vlastných nohách.

Pravdepodobne najznámejším českým opilcom je Milan Čurda, ktorý predvlani v máji nadýchal po nehode s fekálnym vozidlom takmer osem promile alkoholu. Tento rok v júli Okresný súd v Semiloch rozhodol, že muž pôjde do väzenia, pretože nedokončil súdom nariadenú protialkoholickú liečbu.

Za smrteľnú dávku alkoholu sa považujú štyri promile. Táto hranica, ako hovorí jeden vtip, sa netýka Poliakov a Rusov. Denník pripomína, že za svetový rekord sa považuje výkon 46-ročného Poliaka, ktorý prežil, hoci mal v tele 12,3 promile alkoholu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy