Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nahnevaná Newyorčanka chce od Applu milión za zľavnený iPhone
Zdielať na
Zahraničie

Nahnevaná Newyorčanka chce od Applu milión za zľavnený iPhone

Zdroj: Sean Coon/ilustračné

Dôvodom sú veľmi rýchle zľavy niekoľko sto dolárov na iPhony, ktoré zákazníci nečakali.

Obyvateľka New Yorku Dongmei Li podala žalobu na spoločnosť Apple, ktorou žiada odškodné milión dolárov (takmer 23 miliónov korún). Rozhnevalo ju, že Apple po krátkej dobe od uvedenia na trh zľavil svoj multimediálny prístroj iPhone o 200 dolárov. Li tvrdí, že Apple porušil zákon o cenovej diskriminácii.

Hovorkyňa spoločnosti Apple Susan Lundgrenová odmietla povedať, ako sa firma k žalobe postaví. Podnik vraj podľa svojho zvyku nekomentuje spory, ktoré ešte nie sú ukončené. Žaloba je namierená i proti spoločnosti, ktorá ako jediná v USA môže predávať iPhony vo svojej sieti.

Apple začal telefóny iPhone predávať v júni, keď cenu prístroja s kapacitou osem gigabitov stanovil na 599 dolárov. V priebehu dvoch mesiacov ju znížil o tretinu, teda na 399 dolárov. Tento krok nahneval aj ďalších zákazníkov, takže firma sa radšej rozhodla poskytnúť im zľavu na ďalšie nákupy.

Apple znížil cenu prístroja 5. septembra, kedy zároveň oznámil, že prestane predávať štvorgigabytový model, ktorý stál 499 dolárov. Tak rýchle zmeny však priaznivci firmy nečakali a veľa z nich dala najavo rozladenosť. Časť z nich by si prvý iPhone za plnú cenu nekúpila, pokiaľ by vedeli, že Apple bude za dva mesiace výrazne zľavňovať.

Riaditeľ Applu Steve Jobs deň po oznámení zliav poslal na webovú stránku firmy list, v ktorom sa zákazníkom ospravedlnil a ponúkol niekoľko možností. Tí, ktorí si prístroj kúpili do 14 dní pred oznámením zliav, mohli žiadať celý cenový rozdiel späť.

Väčšina ľudí ale také šťastie nemala. Zvlášť fanúšikovia a skalní priaznivci Applu si iPhone kúpili hneď v júni, takže cenový rozdiel im nevyplatia. Namiesto toho im Apple pošle poukážku na 100 dolárov, ktoré im odráta z ďalšieho nákupu. Firma tak chce vyriešiť nezrovnalosti, keďže niektorí ľudia si mysleli, že môžu prísť a dostanú 200 dolárov späť, čo nejde.

Li v žalobe z 24. septembra uvádza, že zľava poškodila záujmy zákazníkov, ktorí si iPhone kúpili ako prví. Do tejto kategórie patrí i ona. Táto skupina ľudí vraj nemôže iPhone predať ďalej a dosiahnuť rovnaký zisk, ako tí, ktorí ho kúpili po zľave. Li má lacnejší model s kapacitou štyroch gigabytov a tvrdí, že Apple majiteľov týchto modelov znevýhodnil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy