Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Väčšina Kanaďanov sa chce zbaviť monarchie
Zdielať na
Zahraničie

Väčšina Kanaďanov sa chce zbaviť monarchie

Zdroj: SITA/AP/Mark Dadswell

Proti monarchii sú najmä muži a frankofónni Kanaďania a s monarchiou súhlasia najmä ženy.

Viac než polovica Kanaďanov chce prerušiť väzby s britskou monarchiou a zbaviť sa terajšieho usporiadania, podľa ktorého je kráľovná Alžbeta II. formálne kanadskou hlavou štátu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v pondelok zverejnila organizácia Angus Reid Strategies.

Podľa ankety by uvítalo zrušenie monarchie v krajine 53 percent opýtaných. Proti sú predovšetkým muži a frankofónni Kanaďania, zatiaľ čo za monarchiu sú skôr ženy a ľudia zarábajúci nad 50-tisíc kanadských dolárov za rok.

Podobne ako Británia a Austrália je Kanada konštitučnou monarchiou. Alžbeta II. je na kanadských peniazoch a v krajine ju zastupuje generálna guvernerka Michaëlle Jannová. Rovnako ako v Austrálii sa o zrušení monarchie hovorí z času na čas i v Kanade.

"V každom prípade sú to najhoršie výsledky pre monarchiu, aké som kedy videl," uviedol riaditeľ organizácie Občania za kanadskú republiku Tom Freda. Podľa neho na tom bola monarchia v Kanade podobne zle pred desiatimi rokmi, po smrti princeznej Diany.

"Monarchia nás odlišuje od nášho južného suseda a mne sa to tak páči," vyhlásila Prudence Preeperová z Kanadskej monarchistickej ligy ako narážku na Spojené štáty.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že 35 percent Kanaďanov by chcelo, aby po kráľovnej na trón zasadol princ William, zatiaľ čo za princa Charlesa je len 20 percent opýtaných. Počet Kanaďanov podporujúcich zrušenie monarchie by tak ešte mierne stúpol na 55 percent, pokiaľ by sa mal budúcim kráľom stať práve Charles.

Zdielať na

Najčítanejšie správy