Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Juhokórejský prezident prešiel peši hranicu s KDĽR
Zdielať na
Zahraničie

Juhokórejský prezident prešiel peši hranicu s KDĽR

Zdroj: AP Photo/ Korea Pool via Yonhap

Juhokórejský prezident Ro Mu-hjon dnes prešiel peši mohutne opevnenú hranici medzi Južnou Kóreou a KĽDR cestou na len druhý summit medzi oboma kórejskými štátmi, ktoré sú doteraz vo vojnovom stave.

Juhokórejský prezident Ro Mu-hjon dnes prešiel peši mohutne opevnenú hranici medzi Južnou Kóreou a KĽDR cestou na len druhý summit medzi oboma kórejskými štátmi, ktoré sú doteraz vo vojnovom stave. Severokórejský predák Kim Čong-il ho potom o niekoľko hodín neskôr osobne uvítal v centre hlavného mesta KĽDR Pchjongjangu.

Po symbolickom prechode hranice v demilitarizovanej zóne Ro Mu-hjon odišiel v automobilovej kolóne do Pchjongjangu. Kim Čong-il vo svojej tradičnej vojenskej uniforme mu neskôr v centre mesta pripravil veľkolepé a dobre zorganizované privítanie zahrňujúce nielen prehliadku čestnej vojenskej jednotky, ale tiež tisícky ľudí nadšene mávajúci ružovými a červenými papierovými kvetinami.

Juhokórejský prezident, ktorému zostáva už len päť mesiacov v úrade, dnes v Soule pred odjazdom na trojdenný summit povedal, že chce urýchliť zatiaľ pomalé uzmierovanie medzi kórejskými štátmi a „dosiahnuť podstatný a konkrétny pokrok, ktorý prinesie mierovú dohodu a ekonomický rozvoj“

„Prekračujem túto zakázanú čiaru rozdelenia, povedal Ro Mu-hjon na hranici symbolizovanú žltým pásom s nápisom „mier a prosperita.“ Táto čiara je stenou, ktorá rozdeľuje náš národ už pol storočia. Kvôli tejto stene náš národ trpel,“ prehlásil na hranici, odkiaľ ceremóniu prenášala televízia.

Keď sa kolóna juhokórejského prezidenta vydala na cestu cez KĽDR, bolo televízne vysielanie prerušené a bolo obnovené až pri oficiálnom uvítaní v centre Pchjongjangu.

Severná a Južná Kórea sú formálne vo vojnovom stave, pretože konflikt skončil v roku 1953 len prímerím, nie mierovou dohodou. Juhokórejský prezident v pondelok pripustil, že podpis mierovej zmluvy na schôdzke očakávať nemožno, pretože k tomu je potrebná aj účasť USA a Číny ako signatárov prímeria.

Washington v minulosti opakovane zdôraznil, že je pripravený jednať o mierovej dohode potom, ako Pchjongjang ukončí svoje kontroverzné jadrové aktivity. O tých sa v súčasnosti vedie nové kolo šesťstranných rozhovorov v Pekingu a na summite sa údajne severokórejský nukleárny program spomenie len okrajovo. Rovnako Ro Mu-hjon vraj nemá v úmysle venovať sa rozsiahlejšie ani ďalšími citlivými témami, ako je dodržovanie ľudských práv v KĽDR či osudom unesených juhokórejských občanov.

Juhokórejského prezidenta sprevádzajú okrem politikov tiež obchodníci a náboženské a kultúrne osobnosti. Okrem jednania s Kim Čong-ilom absolvuje cestu mimo Pchjongjang a bude svedkom masového vystúpenia oslavujúceho severokórejský režim.

Zdielať na

Najčítanejšie správy