Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cvičiteľa psov v nacistických táboroch deportujú
Zdielať na
Zahraničie

Cvičiteľa psov v nacistických táboroch deportujú

Zdroj: André di Lucca

"Henss osobne strážil väzňov a za pomoci cvičených psov ich nútil pracovať."

Americké úrady začali proces deportácie 85-ročného Nemca, ktorý mal v dvoch nemeckých koncentračných táboroch na starosti výcvik útočných psov.

Americké ministerstvo spravodlivosti v pondelok oznámilo, že dokumenty potrebné na deportáciu Paula Henssa odoslalo imigračnému sudcovi v Georgii, kde obvinený žije. Henss sa dobrovoľne pridal k ozbrojeným jednotkám SS v roku 1941 a neskôr slúžil ako inštruktor výcviku útočných psov v táboroch Dachau a Buchenwald.

"Henss osobne strážil väzňov a za pomoci cvičených psov ich nútil pracovať," hovorí sa vo vyhlásení ministerstva. Pri pokuse o útek mali psy väzňa roztrhať.

Henss prišiel do Spojených štátov v roku 1955, pričom zatajil fakty o svojej minulosti vrátane práce v koncentračných táboroch. "Brutálny systém koncentračných táborov by nemohol fungovať bez odhodlania ľudí ako Paul Henss," povedal riaditeľ úradu zvláštneho vyšetrovania na ministerstve spravodlivosti Eli Rosenbaum. Jeho úrad pátra po nacistických zločincoch od roku 1979, pričom 106 z nich sa už podarilo odsúdiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy