Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Španielsko a Portugalsko posilnili spoluprácu v boji proti ETA
Zdielať na
Zahraničie

Španielsko a Portugalsko posilnili spoluprácu v boji proti ETA

Zdroj: David Shapinsky/ilustračné

V júni španielska polícia našla na juhu krajiny pri portugalských hraniciach auto so 130 kilogramami výbušnín, ktoré bolo prenajaté v Portugalsku a ETA ho opustila neďaleko diaľničnej kontroly.

Španielsko a Portugalsko dnes oznámili vytvorenie spoločných tímov policajtov a sudcov, ktorých úlohou bude boj proti separatistickej organizácii Baskicko a jeho sloboda (ETA). Madrid usudzuje, že táto ozbrojená skupina má v Portugalsku svoje základne.

Aktivisti ETA tradične využívali francúzske územie pre svoj takmer 40 rokov trvajúci boj za nezávislý štát Baskov. Francúzska polícia však v posledných rokoch zintenzívnila operácie proti údajným baskickým radikálom, ktorí sa zrejme presunuli na portugalské územie.

V júni španielska polícia našla na juhu krajiny pri portugalských hraniciach auto so 130 kilogramami výbušnín, ktoré bolo prenajaté v Portugalsku a ETA ho opustila neďaleko diaľničnej kontroly. Koncom augusta potom odpálilo komando ETA nálož umiestnenú v dodávke pred kasárňami civilnej gardy v baskickom meste Durango. Páchatelia útoku podľa vyšetrovateľov utiekli v automobile prenajatom v Portugalsku, ktorý bol potom nájdený zhorený.

Podľa agentúry Lusa poslal španielsky protiteroristický sudca Baltasar Garzón portugalskému generálnemu prokurátorovi oficiálnu žiadosť o vytvorenie spoločného tímu pre vyšetrovanie útokov z Duranga.

Zdielať na

Najčítanejšie správy