Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Taliban zavraždil v Afganistáne chlapca s dolármi
Zdielať na
Zahraničie

Taliban zavraždil v Afganistáne chlapca s dolármi

Zdroj: Tracy O

Obesenie chlapca je varovaním pre ostatných, aby nepoužívali americkú menu.

Ozbrojenci extrémistického hnutia Taliban obesili v južnom Afganistane pätnásťročného chlapca, pretože u neho našiel americké doláre. Podľa agentúry AP mu do úst strčili päť jednodolárových bankoviek ako varovanie dedinčanom, aby túto menu nepoužívali. Okrem toho extrémisti zabili osem policajtov.

Talibanskí povstalci chlapca obesili v nedeľu na strome v provincii Hílmand, ktorá patrí k oblastiam s najväčším výskytom násilia v zemi. Je súčasne i miestom najväčšej produkcie maku, z ktorého sa vyrába ópium a heroín, na svete.
Taliban varuje dedinčanov, že im hrozí rovnaký trest, pokiaľ ich chytia s dolármi,“ vysvetlil šéf polície v Sanginu Valí Muhammad.

V Afganistane sa doláre používajú bežne ako miestna mena. Doláre je však možné dostať bežne vo veľkých mestách, kde majú svoje základne medzinárodné organizácie. Ozbrojenci často tvrdia, že ich útoky a vraždy v štýle popráv sú odpoveďou  na miešanie sa Spojených štátov do afganských záležitostí.

Deň predtým bojovníci Talibanu zavraždili v Sanginu muža, ktorý využil medzinárodnú pomoc a osial svoje pole práve semenom zo zahraničných dodávok. Obvinili ho, že je špión a zastrelili ho.

 
Cez víkend ozbrojenci v provincii Ghazní zaútočili na policajný konvoj a zabili osem policajtov. Do oblasti vyslali policajné posily a spoločne s americkými jednotkami chystajú protiútok.

V posledných mesiacoch násilností v tejto krajine narastajú. Len v uplynulom týždni prišlo o život okolo 270 ľudí v rátane 165 povstalcov, ktorí padli v dvoch veľkých bitkách na afganskom juhu. V Kábule zahynulo tridsať ľudí pri samovražednom útoku na armádny autobus.

Povstalecké útoky si od začiatku roku vyžiadali 4 600 ľudských životov. Väčšinu z nich podľa AP tvoria ozbrojenci. Zatiaľ v posledných stretoch dnes v Hílmande zabili najmenej 20 talibancov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy