Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Evropský parlament bude udelovat filmovou cenu
Zdielať na
Zahraničie

Evropský parlament bude udelovat filmovou cenu

Zdroj: totinkoti/ilustračné

V rámci ceny parlament víťaznému filmu uhradí filmový prepis a titulkovanie do 23 oficiálnych jazykov Európskej únie.

Európski poslanci chcú od budúceho roka udeľovať filmovú cenu s názvom Lux (Svetlo). Zmyslom ceny je podľa nich priblížiť spletitosť názorov na ďalší rozvoj európskeho kontinentu a tiež uľahčiť distribúciu európskych filmov v Európskej únii. Oznámili to dnes zástupcovia EP.

V rámci ceny parlament víťaznému filmu uhradí filmový prepis a titulkovanie do 23 oficiálnych jazykov Európskej únie. Originálna jazyková verzia filmu bude upravená pre nepočujúcich i pre divákov s čiastočným sluchovým postihnutím.

Odborná porota so 17 členmi pre rok 2006 vybrala tri filmy - Na druhej strane od nemeckého režiséra Fatiha Akina, film s názvom "4 mesiace, 3 týždne a 2 dni" od rumunského režiséra Cristiana Mungia a titul Krásná dodnes, ktorý natočil portugalský režisér Manoel de Oliveira.

V období od 1. do 18. októbra bude každý z týchto filmov deväťkrát premietaný v budove Európskeho parlamentu v Bruseli v špeciálne zriadenom deväťdesiat miestnej sále. Premietanie bude zdarma a prístupné každému, teda i tým, ktorí nie sú poslancami a spĺňajú náležitosti vstupu do budovy. Poslanci budú mať ale prednosť v prípade nedostatku miest.

Hlasovania o víťaznom filme sa budú môcť zúčastniť iba tí poslanci, ktorí vzhliadnu všetky tri súťažné finálové filmy. Prvý držiteľ ceny Lux bude známy 24.októbra, kedy ju predseda Európskeho parlamentu Hans-Gert Pöttering na plenárnom zasadnutí dňa v Štrasburgu predá víťazovi. "Laureát obdrží trofej výtvarne inšpirovanú Babylonskou vežou, tá je takisto základom loga a symbolom ceny," uviedol parlament.

Zdielať na

Najčítanejšie správy