Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V celom Nemecku nepôjdu vlaky
Zdielať na
Zahraničie

V celom Nemecku nepôjdu vlaky

Od piatka vstupujú nemeckí železničiari do štrajku. Fungovať bude maximálne asi tretina pravidelných spojov. Dotkne sa to aj slovenských cestujúcich.

Dnešné rokovania vedenia Nemeckých dráh (Deutsche Bahn – DB) s odborármi definitívne skrachovali a strojvodcovia vstúpia od piatka do štrajku. V odboroch je ich vyše 80 percent zo všetkých, je teda viac ako pravdepodobné, že väčšina vlakov nebude premávať. Týka sa to aj nákladnej prepravy.

Informoval o tom dnes šéf nemeckého odborového zväzu strojvodcov GDL Manfred Schell. Cieľom štrajku je presadiť zvýšenie miezd podľa predstáv odborárov. Nemecko už má skúsenosti s akýmito štrajkami počas uplynulého leta a vtedy to zasiahlo aj medzinárodné vlaky, vrátane tých, ktoré jazdia cez Slovensko.

Vedenie DB rokuje s odborovým zväzom GDL, ktorý zastupuje 34-tisíc strojvodcov, už niekoľko mesiacov. Obe strany však nie sú schopné nájsť kompromis. S ostatnými odborovými zväzmi na železnici sa štátna spoločnosť dohodla na zvýšení miezd o 4,5 procenta, podľa strojvodcov je to však málo a požadujú nárast platov až o 31 percent. Podľa nich sú totiž v porovnaní z kolegami z ioných európskych krajín podhodnotení.

Vedení Deutsche Bahn v oficiálnom stanovisku uvádza, že urobí všetko pre to, aby aj v piatok vyšlo na trate aspoň o niečo viac než 50 percent spojov. Podpredseda odborového zväzu Günther Kinscher však dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu MDR Info vyhlásil, že v odboroch je až 80 percent všetkých strojvodcov, čiže je veľmi nepravdepodobné, že by sa vedeniu DB plán podarilo splniť. Ochromené tak s najväčšou pravdepodobnosťou budú aj medzinárodné vlaky, vrátane tých, ktorými zvyknú cestovať aj ľudia zo Slovenska.

Štrajk sa dotkne tak osobnej, ako aj nákladnej prepravy. Minister dopravy Wolfgang Tiefensee už skôr upozornil, že nové štrajky by mohli mať na ekonomiku devastujúci dopad. Ekonomický inštitút DIW odhaduje, že štrajky na železnici by mohli stať Nemecko denne 500 miliónov eur (takmer 17 miliárd korún).

Dopravný a logistický gigant Deutsche Bahn patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Nemecku. Vlani prepravil 1,85 miliardy cestujúcich a príjmy firmy dosiahli 30 miliárd eur (cca 1 bilión korún).

Zdielať na

Najčítanejšie správy