Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Osem európskych krajín zaujali vo Viedni stanovisko proti jadrovej energii
Zdielať na
Zahraničie

Osem európskych krajín zaujali vo Viedni stanovisko proti jadrovej energii

Zdroj: wikipedia.org

K Rakúsku, Nemecku, Írsku, Islandu a Nórsku, kde buď nie sú atómové elektrárne v prevádzke, alebo sa vlády uzniesli postupne ich zatvárať, sa dnes pripojili Taliansko, Lotyšsko a Luxembursko.

Vo Viedni sa dnes zišli ministri alebo štátni tajomníci ôsmich európskych štátov, ktoré zaujímajú kritické stanoviská k jadrovej energetike. Ako oznámil po schôzke rakúsky minister životného prostredia Jozef Pröll, predstavuje schôdzka posilnenie pôvodne päťčlennej skupiny, ktorá bola vytvorená na jar tohto roku.

K Rakúsku, Nemecku, Írsku, Islandu a Nórsku, kde buď nie sú atómové elektrárne v prevádzke, alebo sa vlády uzniesli postupne ich zatvárať, sa dnes pripojili Taliansko, Lotyšsko a Luxembursko. Lotyšsko síce v súčasnej dobe uvažuje o podiele na budovaní novej jadrovej elektrárne Ignalina v susednej Litve, jeho zástupca Martins Jirgens však povedal, že nevidí žiadny rozpor v tom, keď sa krajina bude súčasne angažovať v protijadrovej skupine.

Štátmi uvedené skupiny v spoločnom prehlásení uvádzajú, že považujú za nutné vysloviť sa proti jadrovej energii v súvislosti s terajšou "renesanciou atómovej energetiky v rámci diskusií o globálnych klimatických zmenách."

"Nie sme žiadna protijadrová koalícia, ale chceme poukázať na alternatívy v zmysle rozumného energetického mixu," prehlásil Pröll.

Účastníci schôdzky v dokumente tvrdia, že jadrová energia nie je osvedčeným prostriedkom v boji proti klimatickým zmenám. Uvádzajú, že všetkých 439 jadrových elektrární, ktoré sú teraz na svete v prevádzke, prispelo len ôsmimi percentami k zníženiu emisií oxidu uhličitého. K riešeniu klimatických problémov by bolo potrebných mnohonásobne viac jadrových reaktorov, čo by ale bolo spojené s neúnosne veľkým bezpečnostným rizikom, uvádza sa v dokumente.

Zástupci zúčastnených krajín preto požadujú, aby bolo viac investícií vynakladaných na zvyšovanie účinnosti energetických zariadení a na využívaní obnoviteľných energií. Vzhľadom k tomu, že riziká jadrových elektrární presahujú hranice jednotlivých krajín, žiadajú potom tiež ďalšie zlepšenie výmeny informácií o prevádzke jadrových reaktorov medzi štátmi.

Na otázku, do akej miery je vierohodná rakúska protiatómová politika, keď krajina ako očistný dovozca elektriny z okolitých krajín nutne importuje i jadrovú energiu, použil minister obvyklú pochybnú odpoveď, že každý spotrebiteľ si môže vybrať medzi dodávateľmi elektriny podľa svojho zmýšľania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy