Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Začína sa vyšetrovanie smrti princeznej Diany
Zdielať na

Začína sa vyšetrovanie smrti princeznej Diany

Zdroj: search.creativecommons.org

Očakáva sa, že potvrdí alebo vyvráti dohady o vražednom sprisahaní kráľovskej rodiny.

Ďalšie už dlhší čas odkladané vyšetrovanie smrti princeznej Diany sa začne v utorok v Londýne. Očakáva sa, že potvrdí alebo vyvráti dohady o vražednom sprisahaní kráľovskej rodiny. Sudca lord Scott Baker a            11-členná porota strávi šesť mesiacov na súde a bude zvažovať dôkazy o smrti Diany a jej egyptského milenca Dodiho al Fayeda v Paríži v roku 1997.

Počas cestovania na súd a zo súdu budú porotcovia pod policajnou ochranou, aby sa nedostali do problémov a nikto ich neobťažoval. Zákony prikazujú vyšetrovanie v prípade, ak zomrie britský občan alebo občianka neprirodzenou smrťou v zahraničí a telo vrátia do vlasti. Zisťuje sa totožnosť osôb, miesto i príčina smrti. Verdikt poroty nesmie určiť konkrétneho vinníka ani žiadneho páchateľa trestnej činnosti. Súd sa rozhoduje medzi prirodzenými príčinami smrti, nehodou, samovraždou, zákonným či nezákonným zabitím alebo ochorením spôsobeným prostredím. Porota môže nechať aj otvorený verdikt, ak neexistujú dostatočné dôkazy pre určenie výsledkov vyšetrovania.

Princezná Diana v roku 1987 na kráľovskej návšteve mesta Bristol

Rick/ilustračné

Sudca a porotcovia majú 8. a 9. októbra navštíviť aj miesto automobilovej nehody. Svedkovia nehody a možno aj francúzski paparazzi a fotografi im majú poskytnúť dokumentáciu približne 10. októbra. Vyšetrovanie preskúma Dianino zabalzamované telo, jej pozostalosti, hodiny pred nehodou, dohady, že bola zasnúbená s al Fayedom, kúpu prsteňa, tvrdenia, že bola tehotná a dôkazy od ochranky. Na konci dostane každý porotca od sudcu Bakera zoznam otázok, ktoré majú zistiť, či nie sú poznačení predsudkami, kriminálnymi činmi, duševnými problémami alebo vzťahmi brániacimi objektivite. Medzi takéto vzťahy sa považuje napríklad spojenie s britskými tajnými službami MI5 alebo MI6.

Vyšetrovania britskej polície, ktoré sa začalo v roku 2004 ukončili minulý rok. Podľa správ bývalého šéfa londýnskej polície Johna Stevensa bola smrť "tragickou nehodou" spôsobenou šoférom pod vplyvom alkoholu a drog. Výsledok odzrkadľoval aj vyšetrovanie francúzskej polície. Dodiho otec Mohammed dlho bojoval, aby sa presvedčil, že smrť jeho syna nespôsobila britská kráľovská rodina.

Al Fayed tvrdil, že Dianu dal zavraždiť princ Filip - manžel kráľovnej Alžbety II. - aby zabránil manželstvu princeznej s moslimom. Na vyšetrovaní sa zúčastní aj tím al Fayeda. Porota sa bude schádzať každý týždeň od pondelka do štvrtka a postupy zverejnia na webovej stránke scottbaker-inquests.gov.uk.

Najčítanejšie správy