Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Irán vraj pomôže stabilizovať Irak výmenou za plán stiahnutia USA
Zdielať na

Irán vraj pomôže stabilizovať Irak výmenou za plán stiahnutia USA

Zdroj: Kamyar Adl

Akýkoľvek útok by sa vraj rovnal strkaniu ruky do osieho hniezda. Spojené štáty by mali na Irán zaútočiť len v prípade, že si prajú dostať "Izrael na invalidný vozík," povedal Larídžání, hlavný iránsky vyjednávač.

Irán pomôže Spojeným štátom stabilizovať Irak, ak Washington stanoví časový plán pre stiahnutie svojich vojsk z Iraku.

V rozhovore, ktorý dnes vyšiel v britských novinách Financial Times, to povedal hlavný iránsky jadrový vyjednávač Alí Larídžání. Neúspech v Iraku by podľa neho mal USA odradiť od ďalších intervencií. Larídžání, ktorý vedie Najvyššiu radu národnej bezpečnosti, tiež povedal, že by sa USA mali držať z dosahu Iránu. Akýkoľvek útok by sa vraj rovnal strkaniu ruky do osieho hniezda. Spojené štáty by mali na Irán zaútočiť len v prípade, že si prajú dostať "Izrael na invalidný vozík," povedal.

Doporučil vláde prezidenta Georga Busha, aby brala dôraz na politiku amerických demokratov a tiež britskej vlády. Volanie demokratov po harmonograme stiahnutia z Iraku Larídžání považuje za "logické." Británia tento rok znížila svoj kontingent v Iraku o asi 2-tisíc ľudí a súčasných 5-tisíc jej vojakov sa stiahlo na vojenskú základňu pri Basry.

Larídžání je toho názoru, že "Briti sú inteligentnejší než Američania," pretože dokázali svoju stratégiu prispôsobiť situácii.

Najčítanejšie správy