Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na ostrove pri Jemene vybuchla sopka; štyria mŕtvi
Zdielať na

Na ostrove pri Jemene vybuchla sopka; štyria mŕtvi

Ostrov teraz horí pod lávou a magmatom, ktoré stekajú do mora. Nevieme, koľko ľudí tam v dobe výbuchu bolo, povedal hovorca kanadského námorníctva Ken Allan.

Na ostrove Džabal at-Tajr ležiacom neďaleko jemenského pobrežia v nedeľu vybuchla sopka. Z deviatich vojakov, ktorí na ostrove slúžili, štyria zahynuli.

Ostatných sa podarilo evakuovať, oznámila agentúra AFP s odvolaním na jemenský armádny zdroj. Láva a prach sa dostali do výšky niekoľko desiatok metrov a jemenská vláda požiadala NATO o pomoc pri pátraní po tých, ktorí prežili. Nezvestných bolo deväť osôb. Blízko ostrova sa v čase erupcie nachádzalo niekoľko lodí aliancie. Na pomoc sa vydalo kanadské plavidlo, ktoré bolo najbližšie a ktorého posádka o situácii informovala.

Hovorca kanadského námorníctva Ken Allen podľa agentúry Reuters povedal, že sopka chrlí lávu do výšky niekoľko stoviek metrov a sopečný popol, ktorý vytvoril 300 metrov vysoký stĺp. "Katastrofálna erupcia" sa vraj odohrala o 18 hodine SELČ na ostrovčeku, merajúcom len tri kilometre a od pobrežia je vzdialený asi 140 kilometrov. Ostrov teraz horí pod lávou a magmatom, ktoré stekajú do mora.

Podle činiteľa jemenského ministerstva obrany, ktorého cituje agentúry Reuters, sa západná časť ostrova "zrútila". Podľa ministra ropy a prírodných zdrojov Chálida Mahfúze Bahá spustilo erupciu sopky niekoľko otrasov zeme. ktoré výbuchu predchádzali.

O 13:27 SELČ, teda zhruba štyri a pol hodiny pred výbuchom sopky, zasiahli ostrov tri zemetrasenia sily až 4,3 stupňa Richterovej stupnice, citovala jemenská agentúra Saba riaditeľa jemenského Centra pre zemetrasenie. Podľa jemenského geológa, citovaného agentúrou Reuters, vybuchla sopka na ostrove naposledy v 19. a v 18. storočí. Jemen udržuje vojenskú základňu na ostrove Džabal at-Tajr od konfliktu s Eritreou kvôli strategicky významnému súostroviu Veľký a Malý Haníš, okolo ktorého vedie hlavná trasa tankerov s naftou z Perzského zálivu.

Najčítanejšie správy