Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Registráciu Mušarafovej kandidatúry sprevádzali demonštrácie
Zdielať na
Zahraničie

Registráciu Mušarafovej kandidatúry sprevádzali demonštrácie

Zdroj: SITA/AP/Anjum Naveed

Demonštrácie vypukli po verdikte najvyššieho súdu, ktorý zamietol opozičné námietky proti Mušarafovej kandidatúre.

 Pakistanská polícia dnes obuškami a slzným plynom rozháňala asi dve stovky právnikov a opozičných aktivistov, ktorí pred sídlom volebnej komisie protestovali proti chystanému znovuzvoleniu prezidenta Parvíza Mušarafa. Demonštrácie vypukli po verdikte najvyššieho súdu, ktorý zamietol opozičné námietky proti Mušarafovej kandidatúre.

Tú dnes podľa tlačových agentúr navzdory demonštráciám prijala aj volebná komisia.

Pakistanský najvyšší súd v piatok rozhodol, že Mušaraf sa môže uchádzať vo voľbách 6. novembra o ďalší päťročný mandát a zostať pritom šéfom armády. Odmietol tak sťažnosť opozície, ktorá považuje Mušarafovu kandidatúru pri spojení funkcií šéfa armády a prezidenta za nelegálnu a protiústavnu.

Zrážky polície a demonštrantov pred sídlom volebnej komisie vypukli krátko po príchode premiéra Šaukata Azíza, ktorý Mušarafovu kandidatúru oficiálne predložil.

Do volebného "zápasu" sa zatiaľ prihlásilo 43 uchádzačov, komisia však zatiaľ schválila len päť nominácií, vrátane Mušarafa a jeho dvoch hlavných súperov. Definitívny zoznam kandidátov na prezidenta má byť zverejnený v pondelok.

Mušaraf, ktorý prevzal moc pri vojenskom puči v roku 1999 a nechal sa v roku 2002 potvrdiť na ďalších päť rokov ako hlava štátu, sľuboval, že krajinu znovu privedie k demokracii. Svoju armádnu funkciu však vraj tento spojenec USA v boji proti islamskému terorismu plánuje opustiť len v prípade, že bude opätovne zvolený do prezidentského úradu.

Analytikovia vyjadrili obavy, že keby súd Mušarafovu kandidatúru zablokoval, mohol by súčasný prezident vyhlásiť v moslimskom Pakistane výnimočný stav či pristúpiť k nejakým iným mimoriadnym opatreniam.

Asi 200 členov opozície bolo od minulého víkendu podľa oficiálnych zdrojov vzatých do väzby s poukazom na nutnosť zachovať pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v krajine kľud a poriadok. Najvyšší súd vo štvrtok na základe sťažnosti opozície nariadil ich okamžité prepustenie, ale podľa opozičných strán je počet zadržovaných podstatne vyšší.
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy