Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Britská knižnica sprístupní online asi stotisíc kníh
Zdielať na

Britská knižnica sprístupní online asi stotisíc kníh

Zdroj: British Library

Program sa sústreďuje najmä na diela z 19. storočia, z ktorých mnohé sú neznáme a niekoľko ďalších po prvých edíciách znovu vytlačili.

Na internet sa vďaka projektu masovej digitalizácie Britskej knižnice dostane viac ako stotisíc kníh, predtým neprístupných verejnosti.

Program sa sústreďuje najmä na diela z 19. storočia, z ktorých mnohé sú neznáme a niekoľko ďalších po prvých edíciách znovu vytlačili. Knižnica pritom dúfa, že ich sprístupnením pomôže najmä učiteľom. "Ak neexistujú žiadne nové vydania, učitelia ich pri svojich prednáškach nemôžu používať," uviedol pre internetovú stránku BBC Kristian Jensen z Britskej knižnice.

Zamestnanci inštitúcie pritom budú musieť za jeden pracovný deň naskenovať približne 50-tisíc strán. Pre výstup z projektu budú potrebovať asi 30 terabytov. Prvých 25 miliónov strán by sa na internet malo dostať do dvoch rokov. K textom sa bude dať dostať dvoma spôsobmi. Prístupné budú cez systém Live Search Books spoločnosti Microsoft aj cez internetovú stránku knižnice.

Najčítanejšie správy