Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Francúzsky novinár Xavier Baron ukončil svoju kariéru v prvej línii
Zdielať na

Francúzsky novinár Xavier Baron ukončil svoju kariéru v prvej línii

Zdroj: Archív JOJ

Medzinárodne uznávaný novinár Xavier Baron ukončil dnes po 41 rokoch v agentúre Agence France-Presse (AFP) svoju kariéru.

Medzinárodne uznávaný novinár Xavier Baron ukončil dnes po 41 rokoch v agentúre Agence France-Presse (AFP) svoju kariéru. Počas nej bol väzňom "cisára" Bokassu v Afrike, rukojemníkom Červených Kmérov v Kambodži a informoval o vojnových konfliktoch na celom svete.

Čerstvý dôchodca sa takisto stal aj renomovaným špecialistom na problematiku Blízkeho východu a ešte pred niekoľkými mesiacmi prinášal správy z konfliktu v Iraku. Keď v roku 1966 ako 24-ročný prišiel do AFP, takmer okamžite sa stal riaditeľom pobočky v Bangui, hlavnom meste Stredoafrickej republiky. Vládol tam vtedy Jean Bokassa, ktorý sa niekoľko rokov predtým prehlásil za cisára. Za jednu správu mladého žurnalistu na niekoľko dní uväznil, no takisto ho Bokassa pozval aj na jedno zo stretnutí svojho kabinetu.

V roku 1970 ho ako špeciálneho vyslanca v Kambodži zadržiavali neďaleko chrámov Angkor Wat Červení Kméri. Po 47 dňoch ho prepustili, aj keď nesplnil ich požiadavku a nepodpísal stanovisko, v ktorom podporoval ich "spravodlivú vojnu" o kontrolu nad juhovýchodným ázijským národom. Ešte v tom istom roku začal prinášať informácie z Blízkeho východu.

V roku 1970 bol v jordánskom Ammáne počas Čierneho septembra, kedy kráľ Hussein bojoval s palestínskymi skupinami, ktoré sa ho snažili zlikvidovať. Baron takisto pracoval aj v Káhire, Damašku, Bagdade a najmä v Bejrúte počas libanonskej vojny, keď v auguste 1982 mesto obkľúčili a bombardovali izraelské jednotky, pričom zasiahli aj pobočku AFP. Z bezpečia svojho úkrytu, v pivnici, pravidelne odbiehal k telefónu, aby mohol nadiktovať do Paríža aktuálne správy.

"Všetko okolo mňa je úplne zničené. Explózia v Talianskom kultúrnom centre pod mojou kanceláriou nadvihla podlahu o niekoľko centimetrov. Stena v jednej z miestností je plná dier. Stále počúvame rozhlas a naše uši sú takmer stále nalepené na tranzistore. Nemôžem sa však na nič sťažovať. Snažia sa iba prežiť," povedal v jednom z telefonátov. Ostatní novinári, ktorí s ním boli, ho obdivovali za to, že si počas krízy zachoval chladnú hlavu a profesionalizmus.

Najčítanejšie správy