Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z Barmy sú hlásené ďalšie demonštrácie a obete
Zdielať na

Z Barmy sú hlásené ďalšie demonštrácie a obete

Zdroj: SITA/AP Photo/Sang Tan

Ďalší zranení, mŕtvi, sprísnený režim, zosilnené represie. Situácia v Barme sa zhoršuje. Dokonca tu prestal fungovať internet, podľa západných zdrojov vraj na základe nariadenia junty, pretože sa tak snaží zamedziť šíreniu informácií z Barmy. Fungovať prestalo aj množstvo súkromných novín.

Ďalších mŕtvych a zranených si dnes údajne vyžiadalo nové meranie síl medzi demonštrantami a vojakmi v barmskom Rangúne. Situácia je neprehľadná, ale podľa očitých svedkov sa v centre zhromaždilo na niekoľkých miestach celkom asi 10.000 ľudí, ktorých armáda začala rozháňať. Zosilnili zahraničné protesty proti postupu vojenskej junty a Rada OSN pre ľudské práva zvolala k situácii v Barme na utorok mimoriadne zasadanie.

Podľa neoficiálnych zdrojov sa dnes ľudia postupne zišli najmenej na troch miestach Rangúnu neďaleko pagody Sule. Skandovali protivládne heslá a snažili sa dostať k pagode, ale vtom im zabránili početné vojenské sily. Vojaci niektoré miesta celkom zatarasili aj pomocou ostnatých drôtov, inde zaútočili na dav s obuškami v ruke, niekde vraj i streľbou.

"Boli obete, veľmi pravdepodobne mŕtvi a zranení. Zatknutých bolo tiež stovky ľudí," povedal agentúre AFP v Rangúne západný diplomat, ktorý si neprial byť menovaný. O zatýkaní ľudí informovala i agentúra AP. Podľa agentúry EFE bolo zranených najmenej desať prodemokratických demonštrantov. Krátko pred novými stretnutiami junta vyhlásila zákaz vstupu k piatim hlavným buddhistickým kláštorom v zemi. Chce tak potlačiť demonštrácie, ktoré vedú mnísi a pri ktorých bolo v minulých dňoch podľa úradov zabitých desať ľudí, vrátane japonského kameramana. Austrálsky veľvyslanec v Barme Bob Davis dnes povedal, že počet zabitých bol o niekoľko desiatok vyšší.

V Barme dnes prestalo fungovať hlavné spojenie s internetom. Podľa úradov to spôsobil "problém s poškodeným podmorským káblom", podľa západných zdrojov to však nariadila junta, ktorá sa snaží zamedziť ďalšiemu šíreniu informácií, fotografií a videozáznamov z miesta represií do sveta. V Barme údajne tiež prestalo vychádzať mnoho súkromných novín.

Britský premiér Gordon Brown prehlásil, že nastávajúce dni budú kritické a vyzval svet k väčšiemu tlaku na barmský režim. Dodal, že Británia tlačí k prísnejším sankciám zo strany Európskej únie. Európska komisia vyzvala Čínu, Indiu a ďalšie krajiny v okolí Barmy, aby prispeli k zastaveniu násilných represií v Rangúne. Čínski disidenti varujú, že pokiaľ demonštranti nebudú mať silnú medzinárodnú podporu a Čína bude v zákulisí podporovať juntu, vypukne v Barme násilie podobné tomu v Pekingu v roku 1989. Vtedy vládne sily zabili stovky, možno tisíce prodemokratických demonštrantov.

Bývalý český prezident Václav Havel dnes v rakúskej tlači ostro kritizoval medzinárodne spoločenstvo za to, že "nechalo Barmu napospas", a vyzval k okamžitej všestrannej podpore barmských mníchov. Jedinou nádejou barmských mníchov a prodemokratických aktivistov je ich jednota a medzinárodná podpora, súdi tiež niekdajší poľský protikomunistický disident Lech Walesa. V Barme by mal už dnes začať jednať zvláštny vyslanec OSN Ibrahim Gambari, ale vraj doposiaľ neobdržal barmské vízum a čaká v Singapure.

Zástanca prodemokratických síl v Barme zarazilo oznámenie predsedy japonskej vlády Jasua Fukudy, že aj napriek zabitiu japonského novinára a vývoj v Barme nemá Japonsko dôvod ukončiť pomoc tejto krajine. "Mnoho japonských programov je humanitárnej povahy. Japonsko sa musí skôr radiť s inými štátmi a nie rýchlo prijímať nejaké sankcie," argumentoval premiér.

Najčítanejšie správy