Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Západnú časť Nemecka a Benátky postihli záplavy, v Alpách snežilo
Zdielať na

Západnú časť Nemecka a Benátky postihli záplavy, v Alpách snežilo

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

Najzápadnejšiu časť Nemecka zasiahli v noci na dnešok niekoľkohodinové prívalové dažde, následná povodeň zasiahla mesto Cáchy. Podobná situácia je tiež v Benátkach, rakúske Alpy zase hlásia čerstvý sneh a uzavretie niektorých priesmykov.

Najzápadnejšiu časť Nemecka zasiahli v noci na dnešok niekoľkohodinové prívalové dažde, následná povodeň zasiahla mesto Cáchy. Tiež v talianskych Benátkach sa po niekoľkodňových dažďoch zdvihla hladina a voda zaplavila Námestie sv. Marka. Rakúske Alpy oproti tomu hlásia čerstvý sneh, kvôli ktorému museli byť dočasne uzavreté niektoré priesmyky.

V západnom Nemecku sa po prudkých dažďoch rada miestnych riek vyliala z brehov a zaplavila priľahlé obce. Výrazne postihnuté bolo mesto Cáchy, kde sa ocitlo pod vodou historicky cenné námestie v štvrti Kornelimünster. Povodeň tu podľa agentúry DPA spôsobila riečka Inde, ktorej hladinu dažde zdvihli takmer o meter, takže vystúpila z brehov.

Voda na námestí pútneho miesta Kornelimünster, ktoré je teraz súčasťou Cách, siahala do výšky 70 centimetrov. Hasiči a dobrovoľníci chránili vstupy do domov bariérami z vriec s pieskom, mnoho pivníc a nižšie položených miestností sa však napriek tomu ocitlo pod vodou. Hasiči si vyžiadali posily z Bonnu a z nizozemského Maastrichu. Podarilo sa im našťastie odstrániť z námestia pred jeho zaplavením všetky zaparkované autá.

V neďalekom pohorí Eifel bola lokálnymi záplavami postihnutá rada obcí, niektoré miestne cesty museli byť kvôli nánosom bahna uzavreté. V obci Bad Münstereifel sa rozliala riečka Erft a zaplavila niekoľko ulíc. Hasiči následne vyčerpávali vodu z niekoľko desiatok pivníc.

V Benátkach dnes obyvateľov i turistov ráno zobudil zvuk sirén, varujúcich pred prichádzajúcou veľkou vodou. Časť peších ciest v tomto "meste na vode" bolo zaplavených, pod vodou sa ocitlo i celé hlavné Námestie svätého Marka. Miestne orgány na najdôležitejších miestach rozostavili drevené chodníčky na stojkách, ktoré umožňujú pohyb "suchou nohou".

Miestni obyvatelia sa ale radšej brodia vodou v gumákoch, turisti si rovnakú špecialitu dopriali v zakúpených igelitových návlekoch. Prudké búrky boli hlásené i z ďalších častí Talianska, okrem Benátska tiež z Lombardie. Šéf civilnej ochrany Guido Bertolaso varoval pred hrozbou zosuvov pôdy.

"Taliansko je krásna krajina, ale z hydrogeologického hľadiska veľmi slabá a preto vydaná napospas katastrofám. Každá prívalová búrka stačí, aby sa celý systém dostal do stavu núdze," povedal Bertolaso podľa agentúry APA.

V rakúskych Alpách priniesli dnešné zrážky prvé výraznejšie množstvo snehu v novej sezóne. Sneh napadol na hrebeňoch v Korutánoch a Tyrolsku a vyvolal dopravné problémy v tamojších priesmykoch. Najmä Katschberský priesmyk bol zjazdný iba s reťazami, podobne na tom bol aj priesmyk Plöckenpass. Cestu Lesachským údolím sťažovala snehová mláka na vozovke, známa vysokoalpská horská cesta cez Grossglockner vyhlásila povinnosť snehových reťazí.

Najčítanejšie správy