Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Páchateľ listových bômb v Británii si odsedí najmenej päť rokov
Zdielať na

Páchateľ listových bômb v Británii si odsedí najmenej päť rokov

Zdroj: erinn wenrich/ilustračné

Cooper počas procesu priznal, že posielal takéto listy rôznym úradom "na protest proti autoritárskemu britskému režimu," odmietal však obvinenia z terorizmu. Odôvodňoval to tým, že vraj nechcel nikoho zraniť.

K časovo neobmedzenému trestu väzenia, z ktorého si musí odsedieť najmenej päť rokov, bol dnes v Británii odsúdený páchateľ série siedmych výbušných listov z počiatkov tohto roku. Dvadsaťsedemročný Miles Cooper bude môcť vždy raz za päť rokov požiadať o podmienečné prepustenie a súd vždy znovu zhodnotí, či je to už pre spoločnosť prijateľné. Oznámili to dnes britské médiá.

"Uvažoval som o treste desiatich rokov väzenia, ale nakoniec som sa rozhodol pre časovo neobmedzený a vždy znova posudzovaný trest, pretože Coopera je potrebné považovať za verejnú hrozbu," prehlásil sudca Julian Hall pri zdôvodňovaní rozsudku."Aby bolo jasné, v prvom rade ste teroristom," dodal smerom k odsúdenému.

Cooper žijúci blízko Cambridge totiž počas procesu priznal, že posielal takéto listy rôznym úradom "na protest proti autoritárskemu britskému režimu", odmietal však obvinenia z terorizmu. Odôvodňoval to tým, že vraj nechcel nikoho zraniť. Tento postoj však laická porota odmietla a už vo štvrtok ho uznali vinným z terorizmu, pretože sa svojím počínaním snažil vytvoriť "pocit verejného ohrozenia". Dnes sudca rozhodoval len o výške trestu.

Počas troch týždňov na prelome januára a februára explodovalo v Británii sedem listových bômb, naposledy 7. februára vo velšskom Swansea, kedy nálož zranila šiestich ľudí. Listy zasielané rôznym inštitúciám celkom zranili osem ľudí, neboli však natoľko silné, aby zabíjali. Na ľudí, ktorí ich otvárali, však vymrštili vejár črepov a klincov.

Vyšetrovatelia dlho ostávali v neistote, o čo páchateľovi vlastne ide. Najmenej tri nálože boli určené inštitúciám súvisiacim s dopravou, čo vyvolalo špekulácie, že za útokmi stojí nejaký nespokojný motorista. Po dopadnutí páchateľa sa ukázalo, že Cooper je celkovo nespokojný s britskou políciou a justíciou: nedostal späť ani nedosiahol zničenie vzorkov DNA svojho otca, vyšetrovaného kvôli istej násilnosti, aj keď sa preukázalo, že tentokrát otec páchateľom nebol. Cooper starší bol totiž už skôr súdený za iné činy a to stačilo k tomu, aby jeho vzorka bola ponechaná v registri.

Najčítanejšie správy