Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V USA bude pokračovať konferencia o klíme
Zdielať na
Zahraničie

V USA bude pokračovať konferencia o klíme

Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak

Na dvojdňovú konferenciu Bush pozval predstaviteľov 15 krajín, najväčších producentov skleníkových plynov.

Vo Washingtone dnes bude druhý deň pokračovať medzinárodná konferencia o klimatických zmenách. Na akcii, organizovanej Spojenými štátmi, prehovorí tiež americký prezident George Bush.

Spojené štáty zvolali konferenciu len niekoľko dní potom, keď sa z iniciatívy OSN konalo v New Yorku svetové stretnutie štátnikov k zmenám podnebia. Podľa niektorých pozorovateľov sa tak chce Washington vyhnúť procesu vedúcemu ku stanoveniu globálnych emisných limitov.

Americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová však v štvrtok uistila, že USA berú klimatické zmeny vážne, pretože sú ako ekonomická mocnosť, tak veľkým znečisťovateľom ovzdušia. Dala však jasne najavo, že podľa Washingtonu by si záväzky ohľadne znižovania emisií mali stanovovať jednotlivé štáty a nemalo by sa tak diať globálne.

Na dvojdennú konferenciu Bush pozval predstaviteľov 15 krajín, ktoré spolu s USA vypúšťajú do ovzdušia viac ako 80 percent svetovej produkcie skleníkových plynov, a to Čínu, Indiu, Brazíliu, Indonéziu a Južnú Afriku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy